Przepis na boczniaki z herbatą

Październik i listopad to czas zbierania grzybów i wykorzystywania ich w kuchni. Grzybowe potrawy nie muszą być nudne. Polacy coraz częściej próbują i używają gatunków pochodzących z innych krajów.

Boczniaki

Pochodzą z Chin, ale są coraz częściej hodowane na całym świecie. Mogą one uwieść smakiem. Posiadają również pozytywne składniki: witaminę C, witaminy z grupy B, a także kwas foliowy. Ich znaną właściwością jest wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu.

Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Dodaj do porównania
Herbata Angielska - Tradycyjny smak i doskonała jakość

Herbata Angielska

14,50 29,00 
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Dodaj do porównania
Zestaw herbat

Zestaw herbat w pudełku z miodem i batonem na prezent

56,39 63,58 
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Dodaj do porównania
Herbata Sing Marakuja: Wyjątkowa mieszanka smaków

Herbata Sing Marakuja

17,00 34,00 
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Dodaj do porównania
Herbata Japan Sencha Ariake - Przeżyj niepowtarzalne doświadczenie zielonej herbaty

Herbata Japan Sencha Ariake

47,50 95,00 

Przepis na marynowane boczniaki z herbatą

Przygotowanie boczniaków marynowanych w bardzo nietypowej wersji trwa naprawdę chwilę. Zajmie wam to około 15 minut. Grzyby można wykorzystać na różnych imprezach, czy po prostu na kolację.
Składniki:

  • 50 dag boczniaków
  • olej roślinny
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki oleju konopnego lub lnianego
  • 1/4 szklanki herbaty Angielskiej
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 5 goździków
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 3 ziarna owocu jałowca
  • 3 liście laurowe
  • szczypta soli

Na początek boczniaki kroimy w cienkie plastry (wzdłuż blaszek) i podsmażamy na patelni. Obsmażamy grzyby z każdej strony przez 2 minuty. Cebulę kroimy w półksiężyce. W naczyniu łączymy pozostałe składniki, których tworzą herbacianą marynatę. W dużym słoiku umieszczamy boczniaki, cebulę, następnie zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej marynatą. Nasz przysmak odstawiamy do lodówki na całą noc. Słoik rozmaitości możemy przechowywać w lodówce do siedmiu dni. Herbata nadaje boczniakom niepowtarzalny smak. Tak przygotowane grzyby można podawać z ziemniakami, pieczonymi burakami czy kaszą lub jako przekąskę.

Boczniaki w marynacie herbacianej to alternatywa dla popularnych śledzi. Spróbuj, a przekonasz się, że inaczej oznacza smacznie.

Wskazówki

Wybierając boczniaki, decyduj się na te, które posiadają niezbyt duże kapelusze. Starsze grzyby o dużych kapeluszach stają się łykowate. Jeśli nie masz ochoty na marynowane boczniami z herbatą lub zasmakowały Ci tak bardzo, że chcesz wykorzystać je w inny sposób to mamy kilka ciekawych pomysłów. Ugotowane boczniaku możesz użyć do przyrządzenia zupy, sałatek. Nadają się jako farsz do pierogów czy naleśników.

Akademia Herbaty
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart