Kawa po Wiedeńsku: Odkryj oryginalny przepis na kawę po wiedeńsku

Wprowadzenie: Kawa po Wiedeńsku i Jej Niepowtarzalna Historia w Stolicy Austrii

Kawa po wiedeńsku to nie tylko napój, ale również kulturowy fenomen, który zyskał popularność dzięki Jerzemu Franciszkowi Kulczyckiemu, polskiemu żołnierzowi i dyplomacie. Jego historia sięga 1683 roku, kiedy to podczas oblężenia Wiednia przez armię turecką, Kulczycki zorganizował odsiecz. Jako nagrodę, Jan Sobieski pozwolił mu wybrać dowolną rzecz z obozu nieprzyjaciela. Wybrał 300 worków z ziarnami kawy i otworzył pierwszą wiedeńską kawiarnię „Pod Błękitną Butelką”. Od tamtej pory, kawa po wiedeńsku stała się specjałem wiedeńskich kawiarni i symbolem austriackiej kultury kawowej.

Przepis na Kawę po Wiedeńsku: Co Potrzebujesz do Jej Przygotowania?

Składniki:

  • 200 ml mocnej esencji kawowej, najlepiej ze świeżo zmielonych ziaren
  • 2-5 kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki lub mleka pełnotłustego
  • Bita śmietana lub spienione mleko
  • 1 łyżeczka cukru
  • Odrobina cynamonu, zmielonej kawy, kakao lub startej czekolady (do posypania)
  • Syrop czekoladowy (do dekoracji)
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Dodaj do porównania
Zaparzacz Bambusowy - Odkryj Nowy Wymiar Parzenia Herbaty

Zaparzacz do herbaty – bambusowy koszyczek

18,99 
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Dodaj do porównania
Zaparzacz do Herbaty Foka - Uroczy Towarzysz Picia Herbaty

Zaparzacz do herbaty – foka

34,99 
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Dodaj do porównania

Zaparzacz do herbaty – Czaszka

34,99 
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 1
Dodaj do porównania

Herbata – Pożegnanie wakacji

25,00 45,00 

Instrukcje: Krok po Kroku do Perfekcyjnej Kawy po Wiedeńsku

  1. Podgrzewanie Mleka i Czekolady: W małym rondelku podgrzewamy śmietankę lub mleko. Dodajemy kostki czekolady i cukier. Mieszamy do połączenia składników.
  2. Dodanie Esencji Kawowej: Zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy gorący ekstrakt kawowy, najlepiej przygotowany w ekspresie ze świeżo zmielonych ziaren kawy. Mieszamy.
  3. Przelewanie i Dekoracja: Całość przelewamy do szklanki. Dekorujemy bitą śmietaną lub spienionym mlekiem. Posypujemy dodatkami i polewamy syropem czekoladowym. Kawa jest gotowa do picia.

Jak i z Czym Podawać Kawę po Wiedeńsku?

Kawę po wiedeńsku najlepiej podawać w szerokich filiżankach o pojemności 250 ml. Doskonale komponuje się z deserami takimi jak sernik po wiedeńsku czy tort Sachera. W wersji letniej można dodać gałkę lodów waniliowych. Jeśli chcesz wzbogacić smak, dodaj ulubiony likier, np. ajerkoniak.

Podsumowanie: Kawa po Wiedeńsku jako Symbol Austriackiej Kultury Kawowej

Kawa po wiedeńsku to więcej niż tylko napój. To kulturowy symbol, który łączy w sobie historię, tradycję i wyjątkowy smak. Dzięki swoim unikatowym składnikom i sposobowi przygotowania, kawa ta zyskuje coraz większą popularność nie tylko w Austrii, ale i na całym świecie. Nie czekaj, odkryj jej tajemnice już dziś!

Akademia Herbaty
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart