Darmowa wysyłka powyżej 199 zł+48 601 058 806

Przepis na boczniaki z herbatą

Październik i listopad to czas zbierania grzybów i wykorzystywania ich w kuchni. Grzybowe potrawy nie muszą być nudne. Polacy coraz częściej próbują i używają gatunków pochodzących z innych krajów.

Boczniaki

Pochodzą z Chin, ale są coraz częściej hodowane na całym świecie. Mogą one uwieść smakiem. Posiadają również pozytywne składniki: witaminę C, witaminy z grupy B, a także kwas foliowy. Ich znaną właściwością jest wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu.

Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Zestaw herbat

Zestaw herbat w pudełku z miodem i batonem na prezent

Zakres cen: od 56,39 zł do 63,58 zł
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Herbata Sing Marakuja: Wyjątkowa mieszanka smaków

Herbata Sing Marakuja

Zakres cen: od 17,00 zł do 85,00 zł
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Herbata Japan Sencha Ariake - Przeżyj niepowtarzalne doświadczenie zielonej herbaty

Herbata Japan Sencha Ariake

Zakres cen: od 47,50 zł do 95,00 zł

Przepis na marynowane boczniaki z herbatą

Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
35,99 
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Tajemniczy Ogród - Biała Herbata z Żurawiną i Truskawkami
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Zakres cen: od 18,00 zł do 90,00 zł
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Herbata Pai Mu Tan Marakuja - Rajskie połączenie smaków
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Zakres cen: od 17,50 zł do 35,00 zł
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
166,49 

Przygotowanie boczniaków marynowanych w bardzo nietypowej wersji trwa naprawdę chwilę. Zajmie wam to około 15 minut. Grzyby można wykorzystać na różnych imprezach, czy po prostu na kolację.
Składniki:

  • 50 dag boczniaków
  • olej roślinny
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki oleju konopnego lub lnianego
  • 1/4 szklanki herbaty Angielskiej
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 5 goździków
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 3 ziarna owocu jałowca
  • 3 liście laurowe
  • szczypta soli

Na początek boczniaki kroimy w cienkie plastry (wzdłuż blaszek) i podsmażamy na patelni. Obsmażamy grzyby z każdej strony przez 2 minuty. Cebulę kroimy w półksiężyce. W naczyniu łączymy pozostałe składniki, których tworzą herbacianą marynatę. W dużym słoiku umieszczamy boczniaki, cebulę, następnie zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej marynatą. Nasz przysmak odstawiamy do lodówki na całą noc. Słoik rozmaitości możemy przechowywać w lodówce do siedmiu dni. Herbata nadaje boczniakom niepowtarzalny smak. Tak przygotowane grzyby można podawać z ziemniakami, pieczonymi burakami czy kaszą lub jako przekąskę.

Boczniaki w marynacie herbacianej to alternatywa dla popularnych śledzi. Spróbuj, a przekonasz się, że inaczej oznacza smacznie.

Wskazówki

Wybierając boczniaki, decyduj się na te, które posiadają niezbyt duże kapelusze. Starsze grzyby o dużych kapeluszach stają się łykowate. Jeśli nie masz ochoty na marynowane boczniami z herbatą lub zasmakowały Ci tak bardzo, że chcesz wykorzystać je w inny sposób to mamy kilka ciekawych pomysłów. Ugotowane boczniaku możesz użyć do przyrządzenia zupy, sałatek. Nadają się jako farsz do pierogów czy naleśników.

Akademia Herbaty
Logo