Czy wiesz, że picie herbaty w torebkach było kiedyś oznaką luksusu? Jeszcze 50 lat temu sprzedaż ‘ekspresówki’ stanowiła wyłącznie 7% wartości herbacianego rynku. Dziś, po ponad stu latach od wynalezienia, jest ona nie tylko popularna i ogólnodostępna, ale i niezwykle różnorodna.

Odrobina historii

Pierwszym pomysłodawcą herbacianych torebek był Thomas Sullivan, którego saszetki wykonane były z jedwabiu. W kolejnych latach materiał ten został zastąpiony gazą, a następnie papierem, który miał zniwelować zmiany w smaku naparu spowodowane reakcją gazy na wrzątek. Prawdziwą jednak rewolucję na rynku herbat zapoczątkowała firma TEEKANNE, wprowadzając w 1949 roku torebki dwukomorowe z papieru filtracyjnego, co umożliwiło omycie saszetki ze wszystkich czterech stron. Odtąd rozpoczął się tryumf herbaty w torebkach, a producenci dostrzegli możliwość zdobycia przewagi konkurencyjnej, wprowadzając modyfikacje w kształcie torebek.

Geometryczne bogactwo

Czy jednak kształt torebki ma dla konsumenta jakiekolwiek znaczenie? Tradycyjnie herbata była pakowana w małe kwadratowe saszetki. Jednak z czasem producenci zaczęli wykorzystywać różnorodność geometrycznych kształtów, tworząc kolejno: torebki-prostokąty, okrągłe saszetki, piramidki, a w końcu nawet i różnego rodzaju zwierzaki. Podczas gdy te ostatnie pełnią wyłącznie rolę estetyczną, bogactwo geometryczne ma przede wszystkim znaczenie funkcjonalne. Im więcej w torebce miejsca do napęcznienia liści, tym więcej uwalnia się składników smakowych i aromatycznych. Dodana do woreczka zawieszka ma natomiast nie tylko ułatwić zaparzanie herbaty, ale również dać konsumentowi możliwość kontroli nad mocą naparu. Podczas gdy więc torebki kwadratowe i okrągłe nie sprzyjają wydobywaniu tego, co w herbacie najlepsze – prostokąt i trójkąt to te kształty, który dają liściom przestrzeń. Zdecydowanym liderem okazuje się jednak torebka prostokątna, której dwukomorowa budowa zapewnia najsilniejsze doznania smakowe i aromatyczne.

A co potem?

Zalety wyboru odpowiedniej torebki do herbaty nie kończą się wyłącznie po zaparzeniu naparu. Prostokątna saszetka dzięki swej ochronnej funkcji dotyczącej tak smaku, koloru, jak i aromatu sprawdzi się doskonale jako narzędzie polerowania drewnianych mebli, ukoi zmęczone oczy, złagodzi ból zęba, a nawet posłuży jako farba malarska dla preferujących aktywności twórcze. Herbaciana torebka może być zatem nie tylko funkcjonalna, ale i pobudzająca ludzką kreatywność. Takie działanie wykazała z pewnością w przypadku jednego z australijskich producentów żywności ekologicznej, który pobił Rekord Guinnessa tworząc torebkę do herbaty ważącą… 151 kg!


Komentarze