Herbata to napój znany na każdym kontynencie, który pije się o każdej porze dnia. Większość z nas zaparza herbatę w sposób mechaniczny – wrzuca saszetkę herbaty do kubka i zalewa wrzątkiem. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że sposób parzenia herbaty ma ogromny wpływ na jej walory smakowe. Często zdarza się, że popełniamy błędy podczas parzenia herbaty. Zatem jak poprawnie to zrobić? Udzielimy dzisiaj kilku wskazówek.

Błędy podczas parzenia herbaty – woda to podstawa

Często nie potrafimy dobrać odpowiedniej temperatury do gatunku herbaty. Czarną herbatę, np. Teekanne Gold zawsze zalewamy wrzątkiem, aby wydobyć z niej cały smak i aromat. Natomiast zielona herbata np. Teekanne Zen Chai nie powinna mieć kontaktu z wodą cieplejszą niż ok. 80 stopni Celsjusza, w przeciwnym razie będzie nieprzyjemnie gorzka i mętna, choć nie jest to regułą. Istotne znaczenia ma także sama woda, o czym zdarza się nam zapominać. Twarda woda powoduje, że napar jest cierpki i mętny, a na wierzchu wytrąca się osad. Do parzenia herbaty najlepiej sprawdza się miękka woda o niskim stopniu mineralizacji. Jeśli z naszego kranu leci twarda woda, warto rozejrzeć się za dzbankiem filtrującym. Zwracajmy również uwagę na to, by woda do parzenia herbaty zawsze była świeża. Każde kolejne gotowanie pozbawia wodę tlenu, co ma wpływ na smak herbaty.

Błędy podczas parzenia herbaty – czas parzenia

Każda herbata wymaga innego czasu parzenia, ale najgorsze, co można zrobić to przeparzyć herbatę. Zbyt długie parzenie herbaty sprawia, że napar jest gorzki, czasem kwaskowaty i po prostu niesmaczny. Po zalecanym czasie parzenia powinniśmy od razu usunąć susz z wody. Niemniej czas parzenia powinien być dostosowany do naszych preferencji. Jeśli lubimy mocniejszy napar, możemy nieznacznie wydłużyć czas parzenia. Zwróćmy także uwagę na ilość wykorzystywanego suszu, czasem jedna torebka nie wystarczy i herbata będzie wodnista, bez wyraźnego aromatu.

Jak widać, jeśli będziemy przestrzegać kilku prostych zasad, błędy podczas parzenia herbaty nie będą się nam zdarzać, a sam napój będzie smaczny i aromatyczny.


Komentarze