Herbata cygańska jednoznacznie kojarzy nam się z Romami i jest to słuszne skojarzenie. Kiedyś Cyganie byli wyznacznikiem kultury kolorowej, biesiadnej, związanej z magią i naturą. Tabory cygańskie siały również postrach wśród dzieci. Mało kto wie, że wiele dzisiejszych uprzedzeń do Cyganów to pozostałości strasznych legend, jakimi obrosła kiedyś ta grupa ludzi. Co pozostało dziś z ich barwnej kultury? Szczerze powiedziawszy, niewiele. Obecnie obrządki czy liczne rytualne zabawy np. na powitanie lata, wykonywane są bardzo rzadko, gdzieś na wsiach na krańcu świata… Cyganki wróżyły kiedyś z ręki przyszłość, odganiały demony i sprawiały, że świat wydawał się nieco bardziej barwny. Dziś z tej kultury zostały nam choćby „placki po cygańsku” czy właśnie herbata cygańska. Jak ją się przyrządza i czym się wyróżnia?
Mocna i krzepiąca
Herbata cygańska jest mocna w smaku i wzmacnia odporność. Zazwyczaj pije się ją w zimne i chłodniejsze dni, kojarzy się zatem z sezonem jesienno-zimowym, kiedy to dojrzewają jabłka w sadach. Obecnie jednak jabłka w sklepach dostępne są przez cały rok, a ponieważ ostatnio pogoda nie zachęca do letnich wypadów, postanowiliśmy zaproponować coś do ogniska chłodną wieczorową porą. Istotą herbaty cygańskiej jest mocna czarna herbata jak Teekanne Earl Grey. Do tego potrzebne będą plasterki świeżego jabłka. Tradycyjna herbata cygańska zawiera tylko te dwa składniki, czasem dodaje się do niej odrobinę miodu lub cukru. My przedstawiamy nieco uwspółcześnioną wersję:
Składniki:
- 1 torebka Herbata Ceylon Earl Grey
- 1 małe jabłko/pół średniego
- 1 łyżeczka cukru/miodu
- folia aluminiowa/tacka aluminiowa
Przygotowanie:
Najpierw podajemy sposób, który można wykorzystać w domu. Herbatę Herbata Ceylon Earl Grey przygotować według przepisu na opakowaniu. Jabłko umyć i pokroić na cienkie plasterki, następnie przysmażyć na patelni z cukrem/miodem. Wrzucić je do herbaty i tak przyrządzony napój można już pić. Jeśli natomiast siedzimy na zewnątrz przy ognisku, należy nieco zmodyfikować nasz sposób przyrządzenia herbaty cygańskiej. Najpierw obieramy jabłko i kroimy je na plasterki, które następnie zawijamy w folię/kładziemy na tacy i pieczemy na ognisku. W tym czasie przygotowujemy czarną herbatę, dodatkowo wrzucając do niej cukier lub miód. Herbatę można również zaparzyć w domu i przynieść w termosie. Do naszego napoju wrzucamy miękkie i gorące jabłuszka. Smacznego!