Zastanawiasz się czasami na czym polega różnica pomiędzy tymi dwoma, najbardziej popularnymi formami herbaty? Czy różnica tkwi tylko w smaku, czy w czymś więcej? Jest okazja, by się tego dowiedzieć!
Jak powstaje czarna i zielona herbata?
Choć zielona i czarna herbata mogą wydawać się bardzo od siebie różne, ale – choć może to niektórych zdziwić – pochodzą z tych samych gatunków. A w zasadzie z dowolnego gatunku herbaty. Jak to możliwe? Otóż różnica pojawia się na etapie produkcji.
W przypadku zielonej herbaty, w trakcie zbierania liści, od razu są one prasowane i zabezpieczane przed procesem fermentacji. Czarna herbata powstaje inaczej. W jej przypadku po zebraniu liści, poddaje się je procesowi fermentacji. Dopiero gdy takowa nastąpi, są one przekazywane do dalszego etapu produkcji.
Różnica smaków
Do czarnej herbaty bez wątpienia przywykliśmy tak mocno, że nawet trudno nam jednoznacznie zdefiniować jej smak. Z zieloną herbatą jest trochę inaczej. Jej smak jest o wiele lżejszy. Jeśli będzie dobrze przygotowana – jest delikatny. Jeśli źle – gorzka. Warto przy tym zauważyć, że czarną herbatę łatwiej parzyć bez utraty jej właściwości smakowych.
Różne herbaty, różne właściwości
Czarna i zielona herbata różnią się zawartością przeciwutleniaczy. Czarna sumarycznie ma ich więcej, ale konkretne rodzaje antyoksydantów mają różne proporcje. Zielona lepiej nadaje się dla osób, które prowadza dietę oczyszczająca (choć tu jedna uwaga, nie dotyczy to szczególnej odmiany czarnej herbaty, jaką jest herbata… czerwona). Dodatkowo należy zwrócić uwagę na to, że czarna odmiana ma bardziej kwaśny odczyn pH.
Ciekawostką jest fakt, że choć to czarna herbata kojarzy się z pobudzeniem, to właśnie zielona herbata posiada wyższą zawartość teiny.