Nieraz czytamy wiele informacji o herbacie, jej powstawaniu, gatunkach i smakach, natykamy się na określenie „kiper”. Ale kim jest kiper tak właściwie? Czym się dokładnie zajmuje i jakie cechy powinien posiadać? Według pierwotnej definicji słowo to pochodzi od niemieckiego „Küper”, które oznacza „bednarz” bądź „piwniczy”. Początkowo zatem kiperem określano osoby zajmujące się degustacją alkoholi: piw, win czy whisky. Trzeba było sprawdzić ich smak, zapach, wygląd oraz jakość, jak również przyporządkować je do odpowiedniej kategorii. Jak to się stało, że kiperem zaczęto nazywać smakoszy herbaty?

Kim jest kiper? Czyli o smakoszach herbaty

Aby odpowiedzieć dokładnie, kim jest kiper herbaty, należy przypomnieć podobieństwa zachodzące między alkoholem i herbatą. Po pierwsze, obydwa napoje powstają w wyniku zebrania i poddania fermentacji roślin. Po drugie, w zależności od tego, gdzie rośliny te rosną, kiedy były zebrane i jakim procesom poddane, można uzyskać różny efekt. Po trzecie wreszcie, różnorodność smaków, zapachów, właściwości czy nawet kolorów obecna jest w obydwu rodzajach napoju.

Kiper, jakim jest wyspecjalizowana osoba posiadająca niezwykłe umiejętności oceny organoleptycznej, może wykorzystać swoje umiejętności zarówno w przypadku wina czy piwa, jak i herbaty. Potrzeba jednak ogromnego doświadczenia w danej branży, aby móc ocenić, kiedy zostały zebrane rośliny, gdzie, a nawet, jaką twardość ma woda, którą zalało się susz. Dlatego praktycznie nie zdarza się, aby kiperzy byli ekspertami w więcej niż jednej branży lub też aby zmieniali branżę na inną.

Gdzie można spotkać kipera i czym on się zajmuje?

Kiper to osoba, która może przebywać na plantacji herbaty, w fabryce, jak i w małej wiosce afrykańskiej na końcu świata. Z jednej strony jego zadaniem jest komponowanie herbaty tak, aby uzyskać najlepszą jej jakość na plantacjach czy w fabryce, z drugiej – wciąż poszukuje on nowych odmian roślin, nowych smaków czy nowych sposobów przyrządzania. Zatem możemy spotkać go wszędzie tam, gdzie istnieje szansa na odkrycie. Kiper musi posiadać wyostrzone zmysły smaku, węchu i wzroku, ale także mieć doskonałą pamięć organoleptyczną, aby zawsze móc połączyć dany smak i zapach herbaty z miejscem, w którym ona powstała.

W związku z tym kim jest kiper herbaty? To niezwykła osoba łącząca w sobie pasje podróżnicze, miłość do herbaty i jednocześnie cierpliwy odkrywca.


Komentarze