Irish Cream to odmiana herbaty czarnej, która nie jednej osobie potrafi przypaść do gustu. Irish Cream, czyli herbata w irlandzkim stylu, może stanowić podstawę dla przyrządzenia tradycyjnej herbaty. Herbata i jej długoletnia tradycja zapisała się w historii rdzennej Irlandii. Mieszkańcy Irlandii na całym świecie znani są ze swojego zamiłowania do herbaty. W każdym domu jak i miejscu pracy obowiązkowo musi znajdować się czajnik oraz herbata.
W starym stylu
Na chwilę obecną w Irlandii często wykorzystuje się herbatę z torebek ekspresowych taką, jaką jest Irish Cream. Co jest oczywiście wywołane brakiem czasu, którego doświadczają nie tylko Irlandczycy. Jednakże na terenie tego wspaniałego kraju można znaleźć zwolenników tradycyjnej herbaty irlandzkiej. Na jej mieszankę składają się jedynie mocne liście herbaty z Assamów, Cejlonu oraz Afryki. Liście herbaty poddawane są łamaniu, aby w pełni uwolnić smak i aromat herbaty. Tradycja parzenia herbaty po irlandzku rozpoczyna się od wrzucenia liści do rozgrzanego czajnika w stosunku jednej łyżeczki na filiżankę, dodając dodatkową łyżkę na czajnik do smaku. Następnie liście zalewane są wrzącą wodą. Czajnik powinien być stale podgrzewany. Najprawdziwsza irlandzka herbata powinna być podawana z mlekiem bądź śmietaną, którą uprzednio wlewa się do filiżanki przed dodaniem herbaty. W tradycji irlandzkiej do herbaty obowiązkowo muszą być podane ciastka. Rdzenni mieszkańcy Irlandii między godziną 15 a 17 podają tylko lekkie ciastka. Natomiast o godzinie 11 na terenie całej Irlandii obowiązuje przerwa na herbatę.
Pomysł na herbatę jest ciekawy, chociaż nadmiar słodyczy może stanowić poważne wyzwanie. Irish Cream, czyli herbata w irlandzkim stylu, również może być podawana z mlekiem bądź śmietanką, a także z ciasteczkami. Sam sposób parzenia Irish Cream jest dużo prostszy od tradycyjnego. Właściwy czas przygotowania to 3 do 5 minut.