Klasyczną lemoniadę, która ugasi pragnienie, z powodzeniem można przygotować w domu. Napój ten nie musi być jednak nudny – warto poeksperymentować z dodatkami. Przedstawiamy kilka pomysłów na oryginalne trunki.
Tradycyjny przepis na lemoniadę to połączenie wody mineralnej i soku z cytryn. Pierwsze zapiski na temat tego napoju pojawiły się już w VII wieku. W XVII wieku, tysiąc lat później, powstała w Paryżu pierwsza firma produkująca lemoniadę. Od kilkuset lat popularność płynu nie maleje.
Miętowo – cytrynowe szaleństwo
Do przygotowania lemoniady o miętowo-cytrynowym posmaku potrzebujemy 3 torebek herbaty TEEKANNE Peppermint with Lemon. Zalewamy je 750 ml gorącej wody, dodajemy plaster cytryny i listki mięty. Chcąc uzyskać słodki napój, według uznania dosypujemy brązowy cukier.
Lemoniada truskawkowo – malinowa
Sezonowe owoce jak najbardziej przydadzą się w przygotowaniu oryginalnej lemoniady. W końcu kto nie lubi truskawek? Również soczyste i pachnące maliny są nie lada gratką dla wielbicieli smacznych przekąsek. Szykując się do zrobienia lemoniady, w pierwszej kolejności mrozimy owoce. Następnie parzymy 3 torebki TEEKANNE Wild Berry. Do ochłodzonej herbatki dodajemy wyjęte z zamrażarki maliny i truskawki. Według uznania dokładamy miód i kostki lodu.
Arbuzowe orzeźwienie
Arbuz, który aż w 92% składa się z wody, jest świetnym składnikiem orzeźwiających napojów. Zblendowany owoc dodajemy do wywaru z wieloowocowej herbatki. Napar uzupełniamy sokiem z limonki. Całość ponowni miksujemy blenderem. Przelewamy do dzbanka i wkładamy do lodówki w celu ochłodzenia lemoniady.