Darmowa wysyłka powyżej 199 zł+48 886 618 762

Herbata po egipsku – herbaciane tradycje kraju piramid

Turystom Egipt kojarzy się z piramidami w Gizie, wielbłądami i piaszczystym bezkresem pustyni. Ostatnią rzeczą jaka przychodzi nam na myśl, jest herbata. To błąd, gdyż herbata po egipsku jest tam trunkiem niemal narodowym, piją ją w każdym regionie kraju niezależnie odpory dnia. Herbatę pija się w domu, w restauracjach, a nawet na ulicy w centrum miasta. Nie ma drugiego napoju, który cieszyłby się taka popularnością. Jakie herbaty piją Egipcjanie?

Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Herbata Sing Marakuja: Wyjątkowa mieszanka smaków

Herbata Sing Marakuja

Zakres cen: od 17,00 zł do 85,00 zł
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Herbata Golden Yunnan Superior - Wyjątkowy smak złotego naparu

Herbata Golden Yunnan Superior

Zakres cen: od 14,50 zł do 29,00 zł
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Herbata Japan Sencha Uchiyama - Odkryj wyrafinowany smak świeżości

Herbata Japan Sencha Uchiyama

Zakres cen: od 29,50 zł do 59,00 zł

Herbata po egipsku, czyli co kraj, to obyczaj

W Egipcie na herbatę mówi się shay i przygotowuje się ją na różne sposoby, w zależności od regionu, w którym się znajdujemy. W Górnym Egipcie podaje się herbatę Saidii. To czarna, liściasta herbata, którą tradycyjnie przygotowuje się w metalowym czajniku. Czas parzenia to około pięć minut, potem do naparu dorzuca się kolejną garść świeżych listków i czeka, aż herbata nabierze intensywnej barwy. Jak można się domyślić, tak przygotowana herbata będzie bardzo intensywna w smaku, dlatego należy do niej dodać dużo cukru. W Dolnym Egipcie pija się herbatę Koshary. Ma ona jaśniejszą barwę od Saidii i jest delikatniejsza w smaku. Napar przygotowuje się z moczonych we wrzątku liści. Oczywiście trzeba go posłodzić słuszną porcją cukru, niektórzy dodają także mleko lub mięte.

Ciekawa jest także herbata egipska, pita przez plemiona beduińskie. Przygotowuje się ją z liści czarnej herbaty oraz przyprawy habak – to regionalna odmiana bazylii o charakterystycznym, miętowo-bazyliowym smaku. Susz herbaciany gotuje się przez około 10 minut, a następnie dodaje się suszone liście habaku. Egipcjanie pijają także Karkade, napar z kwiatów hibiskusa. Ma intensywny, malinowy kolor oraz kwaskowaty smak, dlatego Karkade również słodzi się cukrem.

Domowa herbata po egipsku

Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Zakres cen: od 136,99 zł do 171,99 zł
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Zakres cen: od 58,99 zł do 172,49 zł
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
83,99 
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Herbata Bancha Arigato - Subtelna słodycz i orzeźwiający aromat w jednym
Dodano do ObserwowanychUsunięto z Obserwowanych 0
Zakres cen: od 14,50 zł do 72,50 zł

By na chwilę przenieść się nad rzekę Nil, nic nie stoi na przeszkodzie, aby herbata po egipsku zagościła w naszym kubku. W cieplejsze dni Egipcjanie pijają herbatę miętową. Do jej przygotowania wystarczą 2 saszetki Teekanee Green Tea, garść listków świeżej mięty i cukier. Herbatę wrzucamy do dzbanka i zalewamy szklaną wrzątku. Po chwili dodajemy liście mięty, cukier i zalewamy resztą wrzątku, parzymy przez 2 minuty. Odcedzamy herbatę i miętę od naparu, rozlewamy do filiżanek. Smacznego!

      Akademia Herbaty
      Logo