w

Yerba mate – energia z paragwajskiego krzewu

yerba-mate

Spór pomiędzy zwolennikami herbaty i kawy wydaje się stary jak świat. Napoje te nie są jednak jedynymi, które potrafią pobudzać, dostarczając przy okazji dużej dawki zdrowych substancji w postaci antyoksydantów. Jeśli zastanawiasz się nad alternatywą dla tej dwójki, pomyśl o yerba mate.

Podobnie, jak jej herbata i kawa, yerba mate również jest rośliną zawierającą w swych liściach kofeinę. O ile jednak w przypadku herbaty  mówi się o teinie, w przypadku yerby zastosowanie znalazła inna nazwa  – mateina. W praktyce jednak cały czas mówimy o tej samej pobudzającej substancji.

Czy yerba mate jest zdrowa?

Zdecydowanie tak. Pijąc yerba mate można dostarczyć sobie nie tylko witamin i mikrooelementów, lecz również przeciwutleniaczy. Magnez, potas, witaminyb1,  B2, C, E, czy beta-karoten. Nie są to może ogromne dawki, ale nadal pozostają wartościowe dla organizmu. Dużo ważniejsze są wspomniane już przeciwutleniacze (zwłaszcza polifenole), których yerba mate ma naprawdę sporo, a które chronią komórki ciała przed wolnymi rodnikami.

Warto też wspomnieć o tym, że picie yerba mate dobrze wpływa na stan wątroby i funkcjonowanie układu nerwowego i krwiobiegu. Co więcej, wykazano, że spożywanie yerba mate ma pewien potencjał w przypadku osób zrzucających kilogramy – głównie dzięki obecności mateiny, która wpływa na tempo metabolizmu.

Przygotowanie yerba mate

Spożywaniu tego napoju towarzyszy pewna otoczka kulturowa. Widać to nawet na przykładzie bardzo specyficznych naczyń, z których spożywa się yerbę. Składają się one z dwóch zasadniczych części – charakterystycznej tykwy, określanej mianem „mate” oraz bombilli – czyli rurki zakończonej malutkim sitkiem – przez którą pije się napój.

Samo parzenie zazwyczaj polega na zalaniu dużej ilości suszu (często wypełniającego ponad połowę tykwy) i odczekaniu kilku minut. Zgodnie z tradycją tak wykorzystane liście yerby można jeszcze kilka razy ponownie zalewać. Przyjęło się uważać, że nadają się one do siedmiokrotnego przygotowania napoju, choć w praktyce istnieją pewne przesłanki skłaniające do ograniczenia tej liczby.

Co myślisz?

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ładowanie…

0

Comments

0 comments

Zielona herbata - jak pażyć

Tajniki herbaty – jak parzyć zieloną herbatę?

Herbata w Chinach

Herbata w Chinach