
Październik i listopad to czas zbierania grzybów i wykorzystywania ich w kuchni. Grzybowe potrawy nie muszą być nudne. Polacy coraz częściej próbują i używają gatunków pochodzących z innych krajów.
Boczniaki
Pochodzą z Chin, ale są coraz częściej hodowane na całym świecie. Mogą one uwieść smakiem. Posiadają również pozytywne składniki: witaminę C, witaminy z grupy B, a także kwas foliowy. Ich znaną właściwością jest wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu.
Przepis na marynowane boczniaki z herbatą
Przygotowanie boczniaków marynowanych w bardzo nietypowej wersji trwa naprawdę chwilę. Zajmie wam to około 15 minut. Grzyby można wykorzystać na różnych imprezach, czy po prostu na kolację.
Składniki:
- 50 dag boczniaków
- olej roślinny
- 1 cebula
- 1/2 szklanki oleju konopnego lub lnianego
- 1/4 szklanki herbaty Angielskiej
- 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 5 goździków
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu czarnego
- 3 ziarna owocu jałowca
- 3 liście laurowe
- szczypta soli
Na początek boczniaki kroimy w cienkie plastry (wzdłuż blaszek) i podsmażamy na patelni. Obsmażamy grzyby z każdej strony przez 2 minuty. Cebulę kroimy w półksiężyce. W naczyniu łączymy pozostałe składniki, których tworzą herbacianą marynatę. W dużym słoiku umieszczamy boczniaki, cebulę, następnie zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej marynatą. Nasz przysmak odstawiamy do lodówki na całą noc. Słoik rozmaitości możemy przechowywać w lodówce do siedmiu dni. Herbata nadaje boczniakom niepowtarzalny smak. Tak przygotowane grzyby można podawać z ziemniakami, pieczonymi burakami czy kaszą lub jako przekąskę.
Boczniaki w marynacie herbacianej to alternatywa dla popularnych śledzi. Spróbuj, a przekonasz się, że inaczej oznacza smacznie.
Wskazówki
Wybierając boczniaki, decyduj się na te, które posiadają niezbyt duże kapelusze. Starsze grzyby o dużych kapeluszach stają się łykowate. Jeśli nie masz ochoty na marynowane boczniami z herbatą lub zasmakowały Ci tak bardzo, że chcesz wykorzystać je w inny sposób to mamy kilka ciekawych pomysłów. Ugotowane boczniaku możesz użyć do przyrządzenia zupy, sałatek. Nadają się jako farsz do pierogów czy naleśników.