
Zima rozkręca się na całego i nie ustępuje ani na krok. Z utęsknieniem czekamy na zmianę pogody, jednak za naszym oknem śnieg nadal sypie i sypie, a temperatura nadal na minusie. Na dobrą sprawę nikt nie ma ochoty na długie przebywanie na zewnątrz. Jednakże nie możemy stale okupować naszych czterech kątów, nieuchronnie przychodzi moment, w którym musimy opuścić ciepłe gniazdko czyli wyjść do szkoły lub też pracy. Czas spędzany na mroźnym powietrzu wcale nie poprawi naszego samopoczucia, ale z termosem gorącej herbaty podróż do pracy może się stać znacznie przyjemniejsza.
Tymczasem na zachodzie…
W niektórych krajach zachodnich, a zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, picie herbaty stanowi ważny element codziennego życia. Jak dobrze wiemy, również Irlandczycy są znani z krasomówstwa, szerokiego uśmiechu, przywiązania do historii, a także zamiłowania do herbaty. W długoletniej tradycji tego kraju znalazło się miejsce dla kultywowania picia herbaty po irlandzku. Mało tego, specjalnie dla herbaty Irlandczycy wyznaczyli przerwę w ciągu dnia i to nie jedną!
Herbata po irlandzku – kilka słów o tradycji
Uchylmy zatem nieco rąbka tajemnicy. Nieformalna przerwa na picie herbaty przypada równo o godzinie jedenastej. Jednakże Irlandczykom wciąż było mało, zatem poszli o krok dalej. Kolejna przerwa na picie irlandzkiej herbaty odbywa się między godziną 15:00 , a 17:00. Co więcej doskonałym towarzystwem dla herbaty po irlandzku są słodycze. Właściwie w tej kwestii Irlandczycy również wyznaczyli sobie podział. Pierwsza przerwa obfituje w lekkie ciastka, natomiast druga przerwa to już nie lada gratka dla każdego ciasteczkowego łasucha.
Jak przygotować irlandzką herbatę?
Przepis na tradycyjną irlandzką herbatę nie jest skomplikowany, a przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu. Zatem czas zacząć!
Do herbaty po irlandzku potrzebne będą:
- 500 ml wody
- 4 torebki herbaty Nero Teekanne lub 4 torebki herbaty Royal Rum
- 1 – 4 łyżeczki brązowego cukru (lub 2 łyżeczki miodu)
- 50 ml śmietany (lub 50 ml mleka)
Do porcelanowego czajnika wlewamy 500 ml wrzącej wody, a następnie parzymy herbatę Nero lub Royal Rum od 3 do 5 minut. Do filiżanek wlewamy mleko, a następnie wcześniej zaparzoną herbatę. Cukier dodajemy według uznania i wyciągamy kruche ciasteczka. Herbata po irlandzku jest już gotowa do wypicia!