Herbata po irlandzku

Zima rozkręca się na całego i nie ustępuje ani na krok. Z utęsknieniem czekamy na zmianę pogody, jednak za naszym oknem śnieg nadal sypie i sypie, a temperatura nadal na minusie. Na dobrą sprawę nikt nie ma ochoty na długie przebywanie na zewnątrz. Jednakże nie możemy stale okupować naszych czterech kątów, nieuchronnie przychodzi moment, w którym musimy opuścić ciepłe gniazdko czyli wyjść do szkoły lub też pracy. Czas spędzany na mroźnym powietrzu wcale nie poprawi naszego samopoczucia, ale z termosem gorącej herbaty podróż do pracy może się stać znacznie przyjemniejsza.

Tymczasem na zachodzie…

W niektórych krajach zachodnich, a zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, picie herbaty stanowi ważny element codziennego życia. Jak dobrze wiemy, również Irlandczycy są znani z krasomówstwa, szerokiego uśmiechu, przywiązania do historii, a także zamiłowania do herbaty. W długoletniej tradycji tego kraju znalazło się miejsce dla kultywowania picia herbaty po irlandzku. Mało tego, specjalnie dla herbaty Irlandczycy wyznaczyli przerwę w ciągu dnia i to nie jedną!

Herbata po irlandzku – kilka słów o tradycji

Uchylmy zatem nieco rąbka tajemnicy. Nieformalna przerwa na picie herbaty przypada równo o godzinie jedenastej. Jednakże Irlandczykom wciąż było mało, zatem poszli o krok dalej. Kolejna przerwa na picie irlandzkiej herbaty odbywa się między godziną 15:00 , a 17:00.  Co więcej doskonałym towarzystwem dla herbaty po irlandzku są słodycze. Właściwie w tej kwestii Irlandczycy również wyznaczyli sobie podział. Pierwsza przerwa obfituje w lekkie ciastka, natomiast druga przerwa to już nie lada gratka dla każdego ciasteczkowego łasucha.

Jak przygotować irlandzką herbatę?

Przepis na tradycyjną irlandzką herbatę nie jest skomplikowany, a przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu. Zatem czas zacząć!

Do herbaty po irlandzku potrzebne będą:

  • 500 ml wody
  • 4 torebki herbaty Nero Teekanne lub 4 torebki herbaty Royal Rum
  • 1 – 4 łyżeczki brązowego cukru (lub 2 łyżeczki miodu)
  • 50 ml śmietany (lub 50 ml mleka)

Do porcelanowego czajnika wlewamy 500 ml wrzącej wody, a następnie parzymy herbatę Nero lub Royal Rum od 3 do 5 minut. Do filiżanek wlewamy mleko, a następnie wcześniej zaparzoną herbatę. Cukier dodajemy według uznania i wyciągamy kruche ciasteczka. Herbata po irlandzku jest już gotowa do wypicia!

      Akademia Herbaty
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0
      Shopping cart