w ,

Przepis na boczniaki z herbatą

Herbata z boczniakami

Październik i listopad to czas zbierania grzybów i wykorzystywania ich w kuchni. Grzybowe potrawy nie muszą być nudne. Polacy coraz częściej próbują i używają gatunków pochodzących z innych krajów.

Boczniaki

Pochodzą z Chin, ale są coraz częściej hodowane na całym świecie. Mogą one uwieść smakiem. Posiadają również pozytywne składniki: witaminę C, witaminy z grupy B, a także kwas foliowy. Ich znaną właściwością jest wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu.

Przepis na marynowane boczniaki z herbatą

Przygotowanie boczniaków marynowanych w bardzo nietypowej wersji trwa naprawdę chwilę. Zajmie wam to około 15 minut. Grzyby można wykorzystać na różnych imprezach, czy po prostu na kolację.
Składniki:

  • 50 dag boczniaków
  • olej roślinny
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki oleju konopnego lub lnianego
  • 1/4 szklanki herbaty TEEKANE GOLD
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 5 goździków
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 3 ziarna owocu jałowca
  • 3 liście laurowe
  • szczypta soli

Na początek boczniaki kroimy w cienkie plastry (wzdłuż blaszek) i podsmażamy na patelni. Obsmażamy grzyby z każdej strony przez 2 minuty. Cebulę kroimy w półksiężyce. W naczyniu łączymy pozostałe składniki, których tworzą herbacianą marynatę. W dużym słoiku umieszczamy boczniaki, cebulę, następnie zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej marynatą. Nasz przysmak odstawiamy do lodówki na całą noc. Słoik rozmaitości możemy przechowywać w lodówce do siedmiu dni. Herbata nadaje boczniakom niepowtarzalny smak. Tak przygotowane grzyby można podawać z ziemniakami, pieczonymi burakami czy kaszą lub jako przekąskę.

Boczniaki w marynacie herbacianej to alternatywa dla popularnych śledzi. Spróbuj, a przekonasz się, że inaczej oznacza smacznie.

Wskazówki

Wybierając boczniaki, decyduj się na te, które posiadają niezbyt duże kapelusze. Starsze grzyby o dużych kapeluszach stają się łykowate. Jeśli nie masz ochoty na marynowane boczniami z herbatą lub zasmakowały Ci tak bardzo, że chcesz wykorzystać je w inny sposób to mamy kilka ciekawych pomysłów. Ugotowane boczniaku możesz użyć do przyrządzenia zupy, sałatek. Nadają się jako farsz do pierogów czy naleśników.

Smacznego!

Co myślisz?

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ładowanie…

0

Comments

0 comments

uprawa czerwonej herbatyuprawa czerwonej herbaty

Gdzie uprawiana jest najlepsza czerwona herbata?

rooibosa Herbata

Afrykański smak rooibosa