w

Jak powstaje biała herbata?

Na palecie herbacianych barw, obok czarnego i zielonego, istnieje również biel. Mało znana biała herbata zyskuje szersze grono zwolenników. Sięgając po nią, warto wiedzieć, jak powstaje i czemu zawdzięcza swoje niesamowite właściwości.

Sekret tkwi w listkach

Tradycyjnie chińska biała herbata zawdzięcza swój oryginalny kolor specyficznemu procesowi upraw. Dojrzewający krzew herbaciany jest osłonięty przed słońcem w taki sposób, aby w liściach nie wytwarzał się chlorofil, który nadaje im tradycyjnie zieloną barwę. W efekcie, rozwijające się listki i pączki więdną, a następnie są zbierane wczesną wiosną.

Tradycyjne suszenie, kilkukrotne parzenie

Po stosunkowo krótkim zbiorze, biała herbata poddawana jest suszeniu w promieniach słońca, które redukuje proces jej fermentacji do minimum. Można parzyć ją w 100 stopniach Celsjusza przez 2-3 minuty. Ponadto, białą herbatę można wykorzystać więcej niż raz. Jedna porcja suszu pozwala przygotować nawet do trzech naparów.

Co myślisz?

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ładowanie…

0

Comments

0 comments

Herbata w książkach

Skąd pochodzi słowo „herbata”?

Love herbata

Rozbudź zmysły z Teekanne Love