w

Jak powstaje biała herbata?

Na palecie herbacianych barw, obok czarnego i zielonego, istnieje również biel. Mało znana biała herbata zyskuje szersze grono zwolenników. Sięgając po nią, warto wiedzieć, jak powstaje i czemu zawdzięcza swoje niesamowite właściwości.

Sekret tkwi w listkach

Tradycyjnie chińska biała herbata zawdzięcza swój oryginalny kolor specyficznemu procesowi upraw. Dojrzewający krzew herbaciany jest osłonięty przed słońcem w taki sposób, aby w liściach nie wytwarzał się chlorofil, który nadaje im tradycyjnie zieloną barwę. W efekcie, rozwijające się listki i pączki więdną, a następnie są zbierane wczesną wiosną.

Tradycyjne suszenie, kilkukrotne parzenie

Po stosunkowo krótkim zbiorze, biała herbata poddawana jest suszeniu w promieniach słońca, które redukuje proces jej fermentacji do minimum. Można parzyć ją w 100 stopniach Celsjusza przez 2-3 minuty. Ponadto, białą herbatę można wykorzystać więcej niż raz. Jedna porcja suszu pozwala przygotować nawet do trzech naparów.

Co myślisz?

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ładowanie…

0

Comments

0 comments

Herbata w książkach

Skąd pochodzi słowo “herbata”?

Love herbata

Rozbudź zmysły z Teekanne Love