Lody bywają wybawieniem przy wysokich temperaturach. Doskonałą bazą dla tego orzeźwiającego smakołyku okazuje się zielona herbata, z której można wyczarować niepowtarzalne owocowe cuda. Pomyślcie tylko – zimne lody z sezonowych owoców i zielonej herbaty, mniam! To połączenie, za które organizm na pewno Wam podziękuje.
Truskawkowe lody z zielonej herbaty
Czego potrzebujemy?
- garść umytych truskawek*
- 1 torebka herbaty TEEKANNE Green Tea Cranberry & Raspberry
- woda (ilość w zależności od pojemności foremek do lodów)
* do tego smaku herbaty będą pasowały również inne owoce np. maliny, borówki, porzeczki
Przygotowanie:
- Gotujemy wodę na herbatę, chwilę ją studzimy, następnie umieszczamy torebkę herbaty i czekamy około 5 minut. Zaparzoną herbatę odstawiamy do ostygnięcia.
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.
- Owoce przekładamy na spód foremek do lodów. Następnie całość zalewamy wystudzoną zieloną herbatą. Mrozimy przez co najmniej 3 godziny.
Pomarańczowe lody z zielonej herbaty
Czego potrzebujemy?
- sok wyciśnięty z 1 dojrzałej pomarańczy
- 1 torebka herbaty TEEKANNE Green Tea Orange
- woda
Przygotowanie:
- Gotujemy wodę, lekko studzimy i zalewamy zieloną herbatę. Zaparzamy 5 minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
- Do foremek na lody rozlewamy sok z pomarańczy i herbatę. Wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.
Brzoskwiniowe lody z zielonej herbaty
Czego potrzebujemy?
- 1 brzoskwinia
- 1 torebka herbaty TEEKANNE Green Tea Peach
- woda
Przygotowanie:
- Herbatę zaparzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Brzoskwinię myjemy i kroimy na drobne kawałki. Wypełniamy nimi foremki na lody, następnie dolewamy do pełna zieloną herbatą o smaku brzoskwiniowym. Wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.
Comments
0 comments