Lodówka to urządzenie, bez którego trudno sobie wyobrazić współczesną kuchnię. Dzięki niej możemy przechowywać jedzenie znacznie dłużej zachowując jego świeżość i smak. Niestety z ubiegającym czasem w lodówce mogą się pojawić nieprzyjemne zapachy. W tej sytuacji z pomocą przychodzą nam pochłaniacze zapachów, a herbata może być jednym z nich.
Źródła nieprzyjemnych woni
Nieprzyjemny zapach w lodówce może mieć różne źródła, ale wynika głównie z mieszania się różnych aromatów. Do najbardziej intensywnych i drażniących należą zapachy mięsa, wędlin i serów. Jeśli w porę się ich nie pozbędziemy, ich zapachem przesiąkną także inne produkty przechowywane w lodówce. Aby tego uniknąć powinniśmy przechowywać takie produkty w szczelnie zamykanych opakowaniach, niestety często o tym zapominamy. Jeśli jednak problem z nieprzyjemnym zapachem już istnieje, możemy spróbować domowych sposobów na ich usunięcie.
Skuteczne, domowe sposoby
Istnieje kilka znanych, łatwo dostępnych produktów, których z powodzeniem możemy użyć w naszych lodówkach
– pokrojone i obrane cząstki jabłek;
– skórka z cytryny z dodatkiem goździków;
– soda oczyszczona lub proszek do pieczenia.
Innym, wyjątkowo skutecznym pochłaniaczem zapachów jest herbata. Jej liście bardzo szybko chłoną aromaty i wilgoć z powietrza, dlatego tak ważnym jest, by przechowywać ją szczelnie zamkniętą. W przeciwnym razie szybko straci swój pierwotny aromat. Jeśli chcemy wykorzystać herbatę jako pochłaniacz nieprzyjemnych woni, do tego celu doskonale nada się herbata ekspresowa w torebkach. Możemy wykorzystać świeżą herbatę, ale sprawdzi się również wcześniej zaparzona. Wystarczy 3-4 torebki herbaty umieścić na talerzyku i schować w lodówce. Po 1-2 dniach niechciane wonie znikną bez śladu.
Comments
0 comments