Pieczona herbata – jak to zrobić?

Czy zastanawiałeś się kiedyś czym jest pieczona herbata? To prosty owocowy sposób na przetrwanie mroźnej zimy. Zapieczone owoce skutecznie pomogą zachować smak lata przez cały rok.  Dzięki dalszej lekturze sprawdzony przepis na ten aromatyczny i słodki napój.

Czeskie lato w słoiku

Pečený čaj , czyli pieczona herbata, pochodzi z Czech. Choć jest bardzo znana i lubiana przez naszych sąsiadów, w Polsce nie zdobyła jeszcze dużej popularności. Ale z pewnością zasługuje na uwagę.

Ideą tej czeskiej herbaty jest takie przygotowanie owoców, aby można było rozkoszować się ich smakiem  nawet podczas mroźnych wieczorów. Pečený čaj jest mieszanką owoców zapieczonych w cukrze, które przechowuje się w słoikach, aby po zalaniu łyżeczki mieszanki gorącą wodą, otrzymać aromatyczną owocową herbatę. Wzorem naszych czeskich przyjaciół możemy do takiej mieszanki dodać również rum, aby jeszcze mocniej pokreślić smak pieczonej herbaty.

Added to wishlistRemoved from wishlist 1
Add to compare

Herbata – Pożegnanie wakacji

25,00 45,00 
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Add to compare
Herbata Pu-Erh Cytryna z Maliną - Odkryj świeży smak!

Herbata Pu-Erh Cytryna z Maliną

17,50 35,00 
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Add to compare
Herbata Pu-Erh Grapefruit & Pomarańcza - Wyjątkowe połączenie smaków

Herbata Pu-Erh Grapefruit & Pomarańcza

16,00 32,00 
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Add to compare
Herbata Choco Mint Mate: Wyjątkowe połączenie mięty i kakao

Herbata Choco Mint Mate

12,00 24,00 

Pieczona herbata – sposób przygotowania

O przygotowaniu dla siebie pieczonej herbaty na zimę musimy pomyśleć już latem, kiedy mamy największy wybór owoców. Poniżej proponujemy sprawdzony przepis na przepyszną pieczoną herbatę.

Na początek należy przygotować około 2 kg owoców. Proponujemy użyć jabłek, gruszek, jeżyn, aronii, malin i jagód. Oczywiście można także dołożyć inne ulubione owoce, jak kiwi lub ananasa. Niezbędnym owocowym składnikiem są cytrusy – cytryny, limonki lub pomarańcze.

Umyte i pokrojone owoce wykładamy na głęboką blachę i dodajemy cukier. Na każde 2 kg owoców musimy użyć 1 kg cukru. Dodatkowo możemy dodać szczyptę cynamonu lub imbiru do smaku. Całość zapiekamy w gorącym piekarniku przez około godzinę. Owoce i powstały sok należy następnie przełożyć do słoiczków, które  później trzeba zapasteryzować.  Zapieczone owoce  posłużą jako podstawa do przygotowania pieczonej herbaty.

Jeśli chcesz poznać najciekawsze przepisy na herbatę, czytaj regularnie naszego bloga, ponieważ na herbacie znamy się, jak nikt!

Akademia Herbaty
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart