Zastanawialiście się kiedyś, czy pijecie herbatę w prawidłowy sposób? Czyt. taki, który pozwala w pełni wydobyć drzemiący w niej potencjał? Nie mówimy przecież o zwykłym napoju, a o takim, za którym od wielu tysięcy lat ciągnie się tradycja celebracji jego niezwykłego smaku i aromatu. Warto zatem na nowo zrewidować swój pogląd na temat spożywania tego wywaru.
Kilka zasad picia herbaty
Przede wszystkim ucho filiżanki należy trzymać w sposób subtelny i delikatny, w żadnym razie nie ma tu mowy o chwytaniu, a raczej podtrzymywaniu. Gdy przymierzamy się do spróbowania herbaty, a siedzimy przy niezbyt wysokim stoliku, to podnosimy zarówno naczynie, jak i znajdujący się pod nim talerzyk. Powinniśmy również wybić sobie z głowy picie łyżeczką i z łyżeczką umieszczoną w filiżance.
Przejdźmy teraz do tematu słodzenia. Dokładamy wszelkich starań, aby nie uderzać wyżej wymienionym sztućcem o brzegi i unikać wywoływania nieprzyjemnego dla ucha dźwięku. Ten bardziej będzie w swojej tonacji przypominać chochlę, nie zaś drobny element zastawy stołowej. Wystarczy jedynie kilka spokojnych kolistych ruchów. Po wszystkim odkładamy ją (łyżeczkę, nie chochlę) na talerzyk, nie może jednak z niego wystawać, ponieważ zaistnieje ryzyko powstania plamy na stole.

Pijąc herbatę ekspresową, całkowicie wystrzegamy się sytuacji, w której sznurek z torebki wystaje poza filiżankę. Gdy uznamy, że torebka spędziła już odpowiedni czas w wodzie, wyciągamy ją i odkładamy na dodatkowe naczynie.
Dodatki
Herbata dobrze współpracuje nie tylko z cukrem, czy cytryną, ale i mlekiem (pomysł na jej wykorzystanie wywodzi się właśnie z Wielkiej Brytanii), miodem oraz konfiturami domowej roboty. To, co wybierzemy, zależy tylko i wyłącznie od naszego podniebienia. Pamiętajmy o tym, aby cukier znajdował się w cukiernicy, miód podawany był z drewnianą łyżką, a konfitura w małym zasobniku. Dla osób, które nie próbowały jeszcze wariantu mlecznego: do filiżanki najpierw nalewamy mleko, dopiero później herbatę, inaczej smak okaże się płaski i w żadnym razie nie sprosta oczekiwaniom.
Podsumowanie
Herbata zawsze kojarzy się z pokrzepiającym serce klimatem i satysfakcjonującymi wrażeniami smakowymi. Dobrze jest zatem podejść do niej z nieco większym wyczuciem, a następnie spróbować przenieść wymienione w artykule wskazówki na grunt towarzyski. Oczywiście, jeśli pod ręką będziemy mieć komplet filiżanek wysokiej jakości i nieco chęci.
Comments
0 comments