W chłodne dni, gdy czapka i szalik już nie wystarczają, szukamy różnych rozwiązań by się ogrzać. W takich momentach często sięgamy po kubek gorącej herbaty. W Polsce zwykliśmy pijać klasyczną czarną herbatę z dodatkiem miodu i cytryny, która szybko koi i stawia na nagi. Coraz częściej jednak próbujemy nowych, orientalnych połączeń z dodatkiem korzennych przypraw: imbir, cynamon. Równie ciekawie prezentuje się herbata z pieprzem.
Herbata z pieprzem
Wszystkie te przyprawy są nam dobrze znane, cynamon i imbir są obowiązkowym składnikiem korzennych mieszanek przypraw, które działają rozgrzewająco i pobudzająco. Często dodaje się je do mieszanek herbacianych – nadają im wspaniały aromat i pikantną nutę. Do tego zestawu z powodzeniem można dodać ziarna czarnego pieprzu. Jest on obecny między innymi w popularnej „yogi tea”. To mieszanka przypraw składająca się z kardamonu, goździków, cynamon i czarnego pieprzu. Dodaje się ją zarówno do herbat czarnych, jak i zielonych. Często dla złagodzenia jej zbyt intensywnego aromatu dolewa się odrobinę mleka.
Pieprz posiada wiele cennych właściwości. Dzięki zawartości piperyny przyspiesza metabolizm i działa rozgrzewająco, a także zwalcza stany zapalne i dolegliwości bólowe. W kulturze wschodniej pieprz dodaje się do herbaty by wspomóc leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Warto zatem dodać pieprz do naszej codziennej herbaty. Mamy na to prosty smaczny sposób.
Zielona herbata z pieprzem
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego
- 2 saszetki herbaty Teekanne Sencha Royal
- 2 łyżeczka miodu
- 2 plasterki cytryny
- kilka plasterków imbiru (opcjonalnie)
Herbatę, imbir oraz pieprz umieszczamy w imbryczku. Zalewamy wrzącą wodą i zaparzamy przez 4-5 minut. Po tym czasie herbatę wlewamy do filiżanek przelewając ją przez drobne sito – w ten sposób pozbędziemy się drobinek pieprzu. Dodajemy cytrynę oraz miód. Zielona herbata z pieprzem powinna być pita drobnymi łyczkami. Na zdrowie!
Comments
0 comments