Herbata wigilijna z całą pewnością może zagościć pośród świątecznych potraw na wigilijnym stole.
Za oknami zimowa sceneria rozkręca się na całego, przynosi minusowe temperatury, przymrozki i porywiste wiatry. Taka grudniowa pogoda nie posiada zbyt dużego grona zwolenników. Jednakże mroźna zima każdemu daje jasno do zrozumienia, że Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami.
Świąteczne szaleństwo
Czas mija coraz szybciej, zatem należałoby rozpocząć przygotowania do tego wyjątkowego okresu, który każdy spędza w gronie najbliższych. W okresie przedświątecznym nasza energia skupia się na sprzątaniu oraz dekorowaniu mieszkania, które rozpoczyna się od ubierania choinki, a kończy na zdobieniu okien kolorowymi lampkami. Oprócz świątecznych porządków, czeka jeszcze długa lista zakupów. W rezultacie w sprowadza się to do wielogodzinnego stania w kolejkach. Kiedy robienie świątecznych sprawunków zakończy się sukcesem, pozostaje jedynie poszukiwanie prezentów dla najbliższych. Gdy podarunki będą już gotowe, przychodzi czas na przygotowanie świątecznych potraw. Od samego rana gotowanie pochłania wiele czasu, który oczywiście poświęcony są na przygotowanie wyjątkowych potraw. W tym szczególnym dniu warto sięgnąć po gorący napój, jakim jest herbata wigilijna. Kubek gorącego napoju z całą pewnością doda energii do dalszej pracy. Herbata wigilijna może być spożywana przez całe święta, od Wigilii zaczynając. Sama w sobie stanowi świetny zamiennik dla kompotu z suszu, który nie jest szczególnie popularny pośród grona najmłodszych członków rodziny.
Herbata wigilijna i jej miejsce na wigilijnym stole
Jeżeli chodzi recepturę, sprawa jest dosyć prosta. Herbata wigilijna może bazować na dowolnej odmianie liści herbaty, jednakże pełen smak dodatków najlepiej wydobywa odmiana czarna. Herbata wigilijna może zostać wzbogacona o plaster cytryny, plastry pomarańczy oraz goździki. Takie połączenie na pewno zyska grono miłośników i to nie tylko najmłodszych. Wystarczy na dno pękatego czajnika (który oczywiście wcześniej powinien zostać wyparzony) wsypać dwie łyżeczki czarnej herbaty oraz trzy sztuki goździków. Następnym krokiem jest zalanie składników litrem wrzątku. Oczywiście wywar powinien odczekać co najmniej 3 do 5 minut. Po upłynięciu tego czasu należy dorzucić pokrojone plastry pomarańczy (które również powinny być wcześniej sparzone oraz wyszorowane), plaster cytryny oraz cztery łyżeczki cukru. Gotowa herbata wigilijna może zostać wzbogacona o szczyptę cynamonu bądź imbiru. Kiedy to na niebie czujne oko wypatrzy pierwszą gwiazdkę i cała rodzina zbierze się przy wigilijnym stole po złożeniu życzeń, herbata wigilijna podana w porcelanowych filiżankach może być spożywana wraz z świątecznymi potrawami, które zagoszczą na stole.
Z całą pewnością taka forma herbaty może być spożywana zarówno w Wigilię jak i w inne święta, kiedy to podczas spotkań w gronie najbliższych kubek gorącej wigilijnej herbaty na pewno zasmakuje niejednej osobie, zwłaszcza przy chłodnej, grudniowej scenerii.
Comments
0 comments