w ,

herbata w Japonii

Herbata w Japonii

Choć Chiny są jednym z największych producentów herbaty, to Japonia kojarzy się jako jej królestwo. W kraju kwitnącej wiśni od wieków pija się zieloną herbatę czemu towarzyszy szczególny rytuał, kultywowany od setek lat. Jaką herbatę najczęściej pija się w Japonii i jak ją zaparzyć? Zapraszamy do lektury.

Zielona herbata o wielu smakach

Japonia słynie z wielu rodzajów zielonej herbaty, które produkuje się z jednej rośliny – camelia sinensis. Z liści tego wiecznie zielonego drzewa uzyskuje się ponad 20 rodzajów typów herbaty. Najbardziej znaną i jednocześnie najłatwiej dostępną jest sencha, której można spróbować w Teekanne Sencha Royal. Uzyskany napar jest lekko gorzkawy i zarazem słodki, o delikatnym, orzeźwiającym zapachu. Jakość senchy ocenia się po kolorze liści – im ciemniejsze, tym lepszej jakości jest herbata.

Popularna jest także herbata bancha, którą w porównaniu do senchy uznaje się za herbatę niższego gatunku, powstaje bowiem z niższych pędów. W odróżnieniu od senchy jest mniej gorzka i łagodniejsza w smaku, ma też mniejsze działanie pobudzające. Z banchy Japończycy produkują także genmaicha, do której dodają prażony ryż – dzięki niemu herbata zyskuje słodki, orzechowy aromat.

Najważniejszą herbatą w Japonii pozostaje matcha, zielona herbata w postaci zielonego proszku. Otrzymuje się ją z rozdrobnionych liści, zaś pije tylko podczas specjalnej ceremonii.

Ceremonia picia herbaty

Ceremonię picia herbaty w Japonii określa się mianem chanoyu, co dosłownie oznacza „wrzątek na herbatę”. Odbywa się ona w przeznaczonym do tego ogrodowym pawilonie, który zapewnia spokój i harmonię. Podstawą ceremonii jest sproszkowana matcha, dla każdego z uczestników przeznacza się po 3 łyżeczki tej herbaty. Zalewa się ją wodą i roztrzepuje specjalnym bambusowym przyrządem. Po wymieszaniu gospodarz rozlewa herbatę gościom. Herbatę podaje się na dwa sposoby – w jednym naczyniu dla wszystkich gości lub w osobnych naczyniach, co jest uzależnione od rodzaju parzenia herbaty.

Ceremonia picia herbaty opiera się na ściśle określonych zasadach, ich opanowanie wymaga wielu lat nauki, dlatego w Japonii coraz większą popularnością cieszą się kursy parzenia herbaty w szkołach herbacianych. Uczestnicy poznają tajniki ceremonii oraz zasady parzenia różnych rodzajów herbat.

Co myślisz?

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ładowanie…

0

Comments

0 comments

herbata po grecku gojnik

Herbata po grecku, czyli jak poradzić sobie z tęsknotą za słońcem

herbata z nalewką

Herbata z nalewką – przepis, którego nigdzie nie znajdziesz!