Jeszcze zima
Mroźna zima już praktycznie się kończy, pomalutku zbliżamy się do pogodnej pory roku zwanej wiosną. Oczywiście nie da się ukryć, że już niektórzy z nas z coraz to większym entuzjazmem wyczekują zmiany zimowej pogody na znacznie przyjaźniejszą. Za oknami pomalutku robi się coraz cieplej, jednak możemy jeszcze poleniuchować w domu wspólnie z kubkiem delikatnej herbaty. Podczas takiego takiego błogiego lenistwa warto sięgnąć po jakaś formę rozrywki czy to w postaci książki, czy filmu, ewentualnie jakieś partyjki gier planszowych. Zatem najważniejsze jest aby wygodnie rozsiąść się i póki co wypoczywać.
Herbata delikatna
Niech siły natury zmierzają w pożądanym przez nas kierunku, ale w tym czasie możemy rozwinąć nasze kucharskie talenty i sięgnąć po sprawdzone przepisy na przygotowanie napoju, która wprowadzi nas w wiosenny nastrój. Świetnym rozwiązaniem będzie delikatna herbata, na przykład z dziką różą oraz miodem. Taki przepis nie wymaga od nas na szczęście długich przygotowań. Oto lista niezbędnych składników:
– 1 torebka herbaty Nero Teekanne,
– 1 łyżeczka konfitury z dzikiej róży,
– 1 łyżeczka miodu,
– 1 plasterek limonki,
W pierwszej kolejności zaparzamy herbatę Nero Teekanne, następnie osładzamy ją łyżeczką miodu, a na sam koniec dodajemy łyżeczkę konfitury z dzikiej róży i plasterek limonki. Czekamy aż konfitura się rozpuści i wówczas herbata jest już gotowa. Naturalnie delikatna herbata z różą idealnie smakuje z kruchymi ciasteczkami.
Coś mocniejszego
Jeśli jednak planujecie wieczór w gronie dorosłych osób wówczas możecie śmiało przygotować nieco mocniejszą wersję delikatnej herbaty. W tym wypadku idealną kandydatką będzie herbata z rumem, która z całą pewnością zapewni przyjemne uczucie ciepła. Zatem przygotujcie następujące składniki:
– 1 torebkę herbaty Royal Rum Teekanne,
– 20 ml mleka,
– 1 łyżeczkę brązowego cukru,
– 1 łyżeczkę cukru wanilinowego,
– 40 ml rumu,
– bitą śmietanę,
W tym samym czasie zaparzamy herbatę Royal Rum Teekanne oraz zagotowujemy mleko. Następnie mieszamy gotową herbatę z mlekiem, cukrem wanilinowym oraz cukrem brązowym. Potem dodajemy rum i dekorujemy wierzch bitą śmietaną. Jeżeli macie pod ręką kakao możecie go użyć jako dekoracji i posypać nim śmietanę.
Smacznego!
Comments
0 comments