w

Herbata czarna czy zielona?

Herbata zielona czy czarna

Napój jakże popularny na całym świecie. Codzienny, podawany na eleganckich przyjęciach, jak i w zaciszu domowym, pracy, czy na spotkaniach towarzyskich. Rodzajów i gatunków herbat, zarówno czarnych, jak i zielonych, jest cała masa. Jaką wybrać? Na którą się zdecydować? Czarna czy zielona? Szeroki wybór zapewni wysokiej jakości sklep z herbatą.

  Różnica między tymi herbatami powstaje podczas produkcji, tuż po zbiorze. Herbaty te powstają z liści i części pędów końcowych krzewu herbacianego (camellia sinensis). Herbaty zielone są suszone już po godzinie od zbioru. Wówczas jest zachowany najbardziej naturalny smak i składniki odżywcze. Susz herbaty czarnej powstaje nieco dłużej. Zanim herbata czarna trafi do suszarni, jest poddawana procesowi fermentacji. Dlatego też te obydwie herbaty bardzo różnią się smakiem, barwą i aromatem. Zalet obydwu herbat jest wiele, między innymi zawierają antyoksydanty (a zatem opóźniają procesy starzenia się organizmu).

 Zielona jest polecana osobom pracującym umysłowo. Zwiększa koncentrację, skupia uwagę i logiczne myślenie dłużej niż filiżanka kawy. Zawarta w niej kofeina uwalnia się wolniej i działa długofalowo, inaczej niż ta zawarta w kawie. Ponadto oczyszcza ciało z toksyn, działa odstresowująco, zawiera szereg witamin z grupy B i sporo minerałów, między innymi żelazo, wapń, magnez i… fluor! Jest polecana jako napój zapobiegający próchnicy. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wspomaga trawienie i wspiera odchudzanie.

 Teraz trochę herbacie czarnej. Także wypływa na organizm kojąco w sytuacjach napięcia nerwowego i stresu. Na to duże znaczenie ma też czas parzenia herbaty. Zaparzenie krótkie (od dwóch do trzech minut) wykazuje działanie pobudzające, natomiast czas parzenia od czterech do pięciu minut działa na organizm wyciszająco.

 Herbaty, zarówno zielona, jak i czarna, wspierają pracę serca i zmniejszają możliwość wystąpienia jego zawału. Obie mają też działanie antyoksydacyjne, przy czym herbata zielona jest wyżej w tym rankingu. Herbaty czarne i zielone powstają w wielu odmianach smakowych, a różnorodność dodatków jest niemal nieograniczona. Dobrze komponują się z dodatkami owocowymi, kwiatowymi lub wzbogacone aromaty. To ukłon w stronę osób poszukujących nowych doznań smakowych. Zawsze można trafić na zaskakujące połączenia, których byśmy się nie spodziewali.

 Tą którą herbatę dziś pijemy? Czarną z imbirem i papryczką chili na ostro czy zielone z dodatkiem suszonych owoców i płatków kwiatów? A może dziewicze smaki obu herbat z naturalnymi nutami smakowymi? Możliwości jest mnóstwo. Szukaj ulubionych odmian i opcji smakowych w dobrych sklepach z herbatą.

Co myślisz?

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ładowanie…

0

Comments

0 comments

Herbata owocowa

Herbaty owocowe – które warto pić dla zdrowia?

Herbata biała

Czym wyróżnia się biała herbata i dlaczego warto ją pić?