w

Czym wyróżnia się biała herbata i dlaczego warto ją pić?

Herbata biała

Biała herbata jest zbierana wyłącznie wczesną wiosną, Liście mają wówczas jeszcze formę pąków pokrytych białym meszkiem – temu właśnie zawdzięcza swoją nazwę. Dzięki tak wczesnej porze zbierania biała herbata ma niezwykle delikatny smak i aromat. Suszenie jej przebiega w sposób zapewniający jedynie minimalną fermentację, dlatego biała herbata zachowuje tak niesamowite właściwości prozdrowotne.

  Właściwości białej herbaty biorą się głównie z jej wysokiej zawartości antyoksydantów. Herbata biała ma do trzech razy więcej dobroczynnych antyoksydantów niż zielona. Antyoksydanty chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, które mogą wywoływać choroby, nowotwory a nawet odpowiadają za przyspieszenie procesu starzenia.

Zawarte w białej herbacie katechiny pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu. Przyczynia się to do zapobiegania rozwojowi miażdżycy, zawałów serca czy udaru mózgu.

Niewiele osób to wie, ale biała herbata ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego pita bez cukru jest skuteczna przeciwko próchnicy zębów.

Biała herbata jest doskonałym źródłem witaminy C, dzięki czemu wspiera układ odpornościowy i korzystnie działa na naczynia krwionośne. Zawiera też wiele mikroelementów, w tym niezbędną do prawidłowego funkcjonowania mózgu niacynę.

Jak zaparzyć białą herbatę?

  Aby upewnić się, że wydobędziemy z naszej białej herbaty maksimum smaku i aromatu, a także zachowamy jak najwięcej korzystnych dla zdrowia elementów, należy trzymać się odpowiednich proporcji. Na filiżankę wystarczy jedna łyżeczka suszu. Należy jednak pamiętać, nie powinno się zalewać białej herbaty wrzątkiem. Woda powinna mieć 85 – 90°C. Czas parzenia uzależniony jest od rodzaju herbaty – zwykle wynosi od 1 do 4 minut. Tak przygotowaną białą herbatą można rozkoszować się o każdej porze dnia.

Białą herbatę, podobnie jak zieloną, można zaparzać kilkakrotnie. Wystarczy ponownie zalać wodą raz już użyty susz i wydłużyć czas oczekiwania. Każda kolejna filiżanka będzie delikatniejsza w smaku, ale na pewno nie mniej wartościowa.

Najlepsza biała herbata w naszym sklepie!

  W sklepie Mobilny Barista znajdziesz najlepsze białe herbaty, które pozwolą Ci odkryć przyjemność z jej picia. W szczególności polecamy odmianę Pai mu tan. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się niezwykle popularny w Chinach napar. Pai mu tan oznacza białą piwonię. Herbata charakteryzuje się piękną, żółtą barwą oraz unikalnym połączeniem smaku kwiatów i ziół. Jej spożywanie wiąże się z całym rytuałem, który bez trudu przeniesiesz do swojego domu. Powolne sączenie naparu, skupienie się na tu i teraz oraz staranność podania pozwolą Ci docenić wyjątkowość każdej filiżanki.

Oferujemy również oryginalne mieszanki, w których herbatę białą komponujemy z innymi rodzajami herbat czy z owocami. To prawdziwa eksplozja smaków, doskonała jako uzupełnienie posiłku, podawana do spotkania towarzyskiego czy też po prostu gdy potrzebujesz chwili dla siebie.

Co myślisz?

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ładowanie…

0

Comments

0 comments

Herbata zielona czy czarna

Herbata czarna czy zielona?