Na całe szczęście kalendarzowa zima pomalutku zmierza ku końcowi. Pewnie nie jedna osoba ze sporym entuzjazmem oczekuje już nadejścia upragnionej wiosny. Nie da się ukryć, że zmiana szarej, zimnej scenerii w przyjemną temperaturę, otaczającą zieleń czy też melodyjny śpiew ptaków sprawia, że niejednej osobie na ustach wyrośnie szeroki uśmiech. Oczywiście wszystko wymaga czasu, więc póki co musimy uzbroić się w cierpliwość i pożytkować zimowe popołudnia w inny sposób. Doskonałym kompanem podczas mroźnych wieczorów jest oczywiście czerwona herbata Rooibos Teekanne.
O czerwonej herbacie Rooibos słów kilka
Jak dobrze wiemy czerwona herbata Rooibos to egzotyczna mieszanka uprawiana z czerwonokrzewów. Co więcej ten rodzaj herbaty uprawiany jest w odległym RPA. Sam sposób produkcji herbaty Rooibos nie jest okryty żadną tajemnicą. Gdy liście czerwonokrzewu są już dojrzałe wówczas zostają one poddane procesowi suszenia, a następnie liście zostają pocięte na kilku milimetrowe kawałeczki.
Tymczasem w rodzinnym gronie
Pośród licznej rodziny herbat Teekanne w jej szeregach możecie znaleźć herbatę Rooibos Vanilla Teekanne, która łączy w sobie smak aromatycznej wanilii z herbatą Rooibos. Drugą przedstawicielką szanownego grona jest herbata Rooibos Orange Teekanne, która z kolei łączy w sobie smak dojrzałej pomarańczy i oczywiście herbaty Rooibos. Przedstawiany rodzaj herbaty powinien być parzony od pięciu do ośmiu minut w temperaturze 100 stopni.
Zimą czy latem i tak smakuje!
Nie od dziś wiadomo, że herbatę możemy spożywać przez okrągły rok. Czy to w postaci wersji rozgrzewającej czy zmrożonej herbata i tak smakuje. Herbata Rooibos może być również spożywana w wersji zmrożonej. Zatem jeśli pragniecie przetestować mrożoną herbatę na nadchodzące cieplejsze dni oto przepis:
- 500 ml herbaty Rooibos Orange,
- 500 ml soku pomarańczowego,
- 500 ml imbirowego piwa,
- 250 ml wody sodowej,
- 5 plasterków limonki,
- opcjonalnie kostki lodu,
Na samym początku należy zaparzyć herbatę Rooibos, a następnie wymieszać gorącą herbatę z sokiem pomarańczowym. Następnie herbatę należy wystudzić i przed podaniem należy wymieszać ją z imbirowym piwem oraz wodą sodową. Na koniec herbatę rozlewamy do wysokich szklanek do których wrzucamy kostki lodu oraz plasterki limonki.
Comments
0 comments