w

Herbata Black Currant – na indyjskim szlaku

herbata z czarnej porzeczki
herbata z czarnej porzeczki

Black Currant to odmiana czarnej herbaty, która obok tradycyjnych właściwości wzbogacona jest również o smak czarnej porzeczki. Black Currant może stanowić zastrzyk energii z rana zwłaszcza dla tych osób, które mają  problemy z poranną pobudką.

Black Currant Teekanne i jej miejsce na świecie

Black Currant jako herbata czarna jest wyjątkowo popularna w krajach orientalnych. Rdzenną ojczyzną herbaty są oczywiście Chiny, natomiast sama tradycja spożywania herbaty wywodzi się z Japonii. Jednakże istotne miejsce w historii herbaty zajmują  Indie, które stanowią najbogatsze złoża herbaty. Indie na całym świecie są znane z produkowania czarnej herbaty takiej jak Black Currant. Jej sekret tkwi w wyjątkowym smaku i aromacie.

Rodzaje czarnej herbaty

Najbardziej popularnym gatunkiem czarnej herbaty w Indiach jest Assam. Herbata ta wzięła swoją nazwę z miejsca, w którym jest uprawiania, a mianowicie w północo-wschodnich Indiach. Herbata Assam jest zbierana od początku marca po ostatni dzień września. Zbierane są jedynie liście herbaty. Herbata Assam charakteryzuje się dość cierpkim smakiem i intensywnym aromatem. Zaraz po herbacie Assam równie popularna jest herbata Darjeeling. Sama nazwa herbaty wywodzi się od nazwy miasteczka, które położone jest w Himalajach na wysokości 2000 metrów. Sekret herbaty Darjeeling tkwi w procesie zbierania, który przypada tylko trzy razy w roku. Poprzez doskonałą wilgotność powietrza krzewy herbacie rosną, a napar z ich liści ma tak bogaty smak. Pierwszy zbiór Darjeeling to herbata zielona, natomiast drugi zbiór stanowi mieszankę herbaty czarnej takiej jaką jest Black Currant.

Co myślisz?

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ładowanie…

0

Comments

0 comments

Herbata na swieta

Herbata na jesień

Green Tea Ginger & Lemon to odpowiedni dodatek każdej diety