w

Bawarka – pić czy nie pić?

Herbata indyjska
Herbata indyjska

Bawarka to herbata z mlekiem. Jak należy ją przygotować? To bardzo proste! Przepis znajdziecie poniżej.

Dawniej panowało przekonanie, że picie dużej ilości mleka wspomaga proces laktacji, dlatego bawarka była szczególnie polecana dla karmiących kobiet.  Aktualnie to przekonanie odeszło do lamusa, a połączeniu mleka i herbaty nie przypisuje się już właściwości moczopędnych. Pić ją może każdy. W Polsce dominuje sposób przyrządzania bawarki w stylu angielskim. Przepis z końca XX wieku podaje, że do gorącego mleka dolewa się napar herbaciany w proporcji: na 1 szklankę mleka pół szklanki herbaty.

Składniki:

  • 2 torebki herbaty Earl Grey – wyśmienitej angielskiej herbacianej specjalności o świeżym, łagodnym smaku
  • mleko
  • wrzątek
  • miód lub cukier

Wykonanie:

Do dzbanuszka wkładamy 2 torebki Earl Grey i zalewamy wrzątkiem. Parzymy przez około 4 minuty. Do filiżanki wlewamy 80 ml mleka i zalewamy je wodą z czajniczka. Całość można dosłodzić miodem, cukrem lub ksylitolem. Ten ostatni jest najzdrowszy dla naszego organizmu. Sprawdzamy smak, pamiętając, że mleko potęguje wrażenie słodyczy. Proporcje mleka i herbaty mogą różnić się w zależności od gustu danej osoby.

Co myślisz?

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ładowanie…

0

Comments

0 comments

Kawa kontra herbata

Kawa czy herbata – którą wybrać

Herbata owocowa

Owocowa herbata – naturalny zastrzyk witamin i minerałów