Czarna herbata jest wytwarzana z liści fermentowanej zielonej herbaty. Do podstawowych etapów jej powstawania zaliczamy więdnięcie, skręcanie, fermentację oraz suszenie. Sposób odkrycia czarnej herbaty był jednak całkiem przypadkowy. 

Legenda głosi, że podczas podróży herbaty drogą morską z Chin do Anglii, zamokła partia zielonej herbaty. Nikt tego jednak nie zauważył. Mokra herbata fermentowała. W związku z tym zmieniły się jej wszystkie właściwości – kolor liści, smak oraz aromat. Kiedy załoga zauważyła, że herbata zamokła, zdecydowano, żeby jej nie wyrzucać. Była zbyt drogim towarem.

Wysuszono ją i zaczęto parzyć. Szybko okazało się, że „zepsuta” herbata jest bardzo smaczna, dzięki czemu stała się pożądanym napojem. Był to początek świadomej produkcji czarnej herbaty.

Jednym z najbardziej znanych gatunków czarnej herbaty jest Assam. Pochodzi on z regionu Indii o tej samej nazwie, gdzie uprawę herbaty rozpoczęła Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska w 1930 roku. Assam nadaje się do parzenia nawet w czarnej wodzie.

Marka TEEKANNE proponuje klasyczny wybór szlachetnych herbat czarnych z najlepszych upraw świata. Wśród nich jest TEEKANNE Assam, którą należy parzyć 3-5 minut. Ma wyrazisty smak, mocny aromat w harmonii z delikatną nutą słodu. Można ją podawać z mlekiem, dzięki czemu smak będzie głębszy.


Komentarze