Dzisiaj podajemy przepis na sernik bez pieczenia. Wiśniowy. Pychota!

Składniki:

  • biszkopty na spód
  • 0,5 kilograma wiśni bez pestek
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka herbaty wiśniowej TEEKANNE Fruit Kiss
  • 4 galaretki wiśniowe
  • 50 dag sera homogenizowanego naturalnego
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż folią spożywczą. Na jej dnie ułóż biszkopty. Wiśnie przełóż do garnka i zalej 1 szklanką herbaty wiśniowej. Gotuj na średnim ogniu. Po tym czasie wiśnie dokładnie odcedź i zatrzymaj powstały sok. Do soku z wiśni wlej 1 szklankę wody i razem zagotuj. Gdy płyn zacznie wrzeć, wyłącz gaz i wsyp do niego galaretki. Dokładnie wymieszaj, żeby galaretki się rozpuściły. Odstaw do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Serek wymieszaj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z serem.

Tężejącą galaretkę podziel na 2 części. Jedną wlej do sera i dokładnie wymieszaj. Na biszkopty wyłóż cienką warstwę galaretki. Odstaw na chwilę do lodówki, żeby galaretka się lekko ściągnęła. Delikatnie wylej na to resztę pianki serowej. Ułóż na niej odsączone wiśnie i na wierzch wylej pozostałą galaretkę. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Autorką przepisu jest prowadząca blog www.slodkababeczkaks.blogspot.com.

 

logo słodka  (1)


Komentarze