Biała herbata nie jest tak popularna w Polsce jak czarna, jednak warto się jej przyjrzeć z kilku względów. Dzięki coraz większej dostępności możemy kupić ją w wielu różnych wariantach. Jej smak jest bardzo delikatny, dlatego powinniśmy ostrożnie dobierać do niej potrawy. Przede wszystkim Teekanne White Tea nie nadaje się jako napój obiadowy – w wyniku napływu wielu dość intensywnych doznań smakowych możemy mieć trudności z wyczuciem jej na podniebieniu. Idealnie za to pasuje do lekkich sałatek, deserów, wybornie smakuje także sama.

Właściwości

Doceniane od wielu wieków w Chinach białe herbaty, w Polsce nadal są odkrywane. Przede wszystkim White Tea zawiera wiele antyoksydantów, o wiele więcej niż jej zielona kuzynka. Duża ilość witaminy C oraz kofeiny sprawiają, że chętnie sięga się po nią w okresach przejściowych – wiosennym i wczesną jesienią. Dla kobiet cenna okaże się informacja, że White Tea zawiera polifenole, które pomagają zwalczać pierwsze oznaki starzenia.

Niejedno zastosowanie White Tea

Srebrzysto-biały kolor herbaty prezentuje się cudownie z czerwoną żurawiną lub pomarańczą. Efektownie rozwijające się liście powodują, że wiele osób wybiera tę herbatę, chcąc zrobić na kimś wrażenie. Nadal egzotyczna herbata biała ma jeszcze jedną wielką zaletę. Krótko parzona zawiera wiele cennych walorów smakowych, przez co często napar dodawany jest do produkcji ciast, lodów i delikatnych wytrawnych sosów.


Komentarze