Uzależniającą herbatą można nazwać taką, w której miłośnik tegoż napoju zakocha się od pierwszego momentu. Obecnie na rynku herbacianym  produkuje przeróżne odmiany, zaczynając od  czarnej, przez białą, zieloną i czerwoną, aż po ziołową i owocową. Każdy rodzaj posiada indywidualne właściwości, które z całą pewnością wpłyną pozytywnie na ludzki organizm.

Biała, zielona czy czarna?

Każde, nawet najbardziej indywidualne, podniebienie znajdzie coś dla siebie. Herbata urzeka intrygującym smakiem  i aromatem. Sama historia jak i ceremonia picia potrafi przykuć uwagę. Nie da się ukryć, że mimo swojej prostoty herbata potrafi uzależnić niezwykłym smakiem. Co sprawia, że zainteresowanie herbatą stale rośnie. Należałoby więc przybliżyć historię jej poszczególnych rodzajów.
Zielona odmiana stanowi najstarszy gatunek herbaty, gdyż liczy aż 5000 lat. Uzależniająca smakiem herbata zielona wywodzi się głównie z krajów wschodnich, takich jak Chiny i Japonia. Sposób jej uprawy rozpoczyna się od suszenia świeżo zebranych liści. Następnie poddawane są one obróbce cieplnej, w rezultacie czego proces fermentacji zostaje zahamowany. Herbata zielona nie przechodzi przez proces utleniania, dlatego często nazywana jest herbatą niefermentowaną. Dzięki zawartości polifenoli i flawonoidów zielona herbata przeciwdziała wolnym rodnikom. Gatunek ten również zawiera taninę, dzięki której wykazuje działanie antywirusowe oraz antybakteryjne. Warto też zwrócić uwagę na właściwości czerwonej odmiany.

Herbata czerwona – intrygujący smak

Uzależniająca smakiem herbata czerwona również uprawiana jest głównie w krajach azjatyckich. Podczas obróbki czerwonej herbaty liście poddawane są procesowi fermentacji. Proces ten sprawia, że liście herbaty nabierają korzenno-ziemistego smaku oraz aromatu, a ich krawędzie barwią się na czerwono. Czerwona herbata jest bogata z w garbniki, flawonoidy, witaminę C, wapń, magnez i alkaloidy. Herbata czerwona oczyszcza organizm z toksyn, jednocześnie pomagając obniżyć  poziom cholesterolu we krwi. Czerwony gatunek herbaty często wykorzystywany jest podczas odchudzania.

Herbata czarna i jej krótka historia

Na zakończenie warto również wspomnieć o gatunku czarnym. Uzależniająca herbata czarna otrzymywana jest w wyniku czterech procesów, a mianowicie procesowi więdnięcia, skręcania, fermentacji oraz suszenia. Czarny gatunek uprawiany jest głównie w Indiach, Afryce oraz Chinach. Czarna herbata dzięki zawartości fluoru skutecznie chroni zęby przed próchnicą. Ponadto dzięki flawonoidom gatunek ten przyczynia się do wzmocnienia naczyń krwionośnych oraz pomaga ograniczyć powstawanie zakrzepów krwi. Herbata czarna zawiera również teinę, która działa pobudzająca.


Komentarze