Czerwona herbata ma wielu miłośników. Można ją bez problemu znaleźć na sklepowych półkach, a osoby na diecie doceniają jej zbawienny wpływ na metabolizm. Skąd pochodzi najlepsza z nich i w jakich warunkach jest uprawiana?

Pu-Erh

Czerwona herbata, czyli Pu-Erh zyskuje coraz szersze grono zwolenników na całym świecie. Konsumenci cenią jej niepowtarzalny smak i dobroczynne właściwości. Gatunek ten jest w Polsce zaliczany do herbat czerwonych, a w Chinach do czarnych. Chińczycy bowiem dzielą herbaty według koloru suszu, a nie naparu, jak robią to Europejczycy.

Tajniki upraw

Największe uprawy czerwonej herbaty znajdują się w chińskiej prowincji Yunnan. Herbata Pu-Erh jest uprawiana w Państwie Środka już od przeszło 1700 lat. Tam panują doskonałe dla niej warunki klimatyczne. Odpowiedni stosunek wilgotności do temperatury powietrza, a także gleba o właściwej kwasowości i przepuszczalności wody zapewniają żyzne plony liści, które następnie fermentują.

Smak, aromat i właściwości

Liście czerwonej herbaty poddawane są procesowi podwójnej fermentacji. Dzięki niemu powstaje ciemnobrunatny intensywny napar o szczególnym ziemisto – drzewnym smaku i aromacie.  Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty (od 1 – najwyższej do 10 – najniższej). Pozycja na skali zależy od pochodzenia liści, sposobu ich przetwarzania i przechowywania.

Warto poznać tradycyjnie ziemisty smak i ciemną barwę naparu. Czerwoną herbatę można również spotkać w towarzystwie dodatków, takich jak cytryna czy limonka np. TEEKANNE Pu-Erh Lemon.  


Komentarze