Herbaty owocowe tak naprawdę nie zawierają suszonych liści herbaty, ale kawałki owoców lub owocowe wiórki, które, po zalaniu wodą, uwalniają smak, zapach i wszystkie właściwości odżywcze znajdujące się w owocach. Takie napary pijemy od wieków.

Owocowa odmiana

Obok czarnej, zielonej, białej czy czerwonej herbaty, do wyboru mamy na rynku całą gamę herbat owocowych. Wśród nich są takie, które od wieków wykorzystywane są w naszej części Europy – herbaty z malin, żurawiny, borówek, aronii czy owoców leśnych. Dużą popularnością cieszą się również bardziej egzotyczne kompozycje – zimowa z nutą pomarańczy, jabłek i cynamonu, pomarańcza z imbirem, imbir z cytryną czy multiwitamina.
Owocowe herbaty idealnie nadają się jako alternatywa dla słodkich, gazowanych napojów, ponieważ smakują dobrze nie tylko na ciepło, ale również na zimno, doskonale gasząc pragnienie i dostarczając organizmowi sporą dawkę witamin. Bardzo dobrze smakują nawet z dodatkiem lodu i np. liściem mięty. Warto pić je również na noc, gdy nie chcemy pobudzać się klasyczną czarną herbatą.

Herbata owocowa zamiast leków

W przeciwieństwie do pozostałych, herbaty owocowe nie zawierają teiny. To oznacza, że w zasadzie każdy może bezpiecznie pić napar z owoców. Polecane są szczególnie dzieciom.
Prawie każdy w dzieciństwie leczony był przez babcię herbatą malinową. Maliny są naturalnym środkiem przeciwgorączkowym – pobudzają gruczoły potowe do działania, a pocenie się powoduje obniżenie temperatury.
Herbata z aronii pozwala złagodzić przebieg wielu stanów zapalnych, a dodatkowo zawiera przeciwutleniacze, które pomagają usuwać z organizmu wolne rodniki. Zawiera je również borówka, która działa ochronnie na wątrobę i wzrok.
Żurawinowa herbata z kolei znana jest powszechnie jako wzmacniająca układ moczowy i lecząca związane z nim infekcje. Natomiast herbata z róży świetnie sprawdza się przy awitaminozie.

Parzenie jest łatwe

Owocową herbatę zaparza się podobnie jak czarną. Saszetki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut (zależnie od owocu od 3 do 5 minut). Po odpowiednim naciągnięciu torebkę wyrzucamy. W przypadku herbaty z kawałków owoców, 1-2 łyżeczki (zależy od rodzaju owocu i wielkości kawałków) zlewamy gorącą wodą. Taką herbatę trzeba parzyć nieco dłużej niż 5 minut.
W odróżnieniu od niektórych odmian naparów z krzewu herbacianego, herbata z owoców nie nadaje się do powtórnego zalania, ponieważ już za pierwszym razem oddaje cały smak, aromat i właściwości odżywcze do wody.


Komentarze