Royal Rum to wyjątkowo aromatyczna czarna herbata firmy Teekanne, która świetnie sprawdzi się podczas zimowych wieczorów. O tej porze roku nietrudno o przeziębienia i infekcje. Warto więc wypróbować herbatę Royal Rum w roli herbacianej nalewki.

Nalewka herbaciana i jej receptura

Herbata Royal Rum swój niezapomniany smak zawdzięcza odpowiednim proporcjom herbaty czarnej oraz owoców pomarańczy i winogron zamoczonych w rumie. Herbata sama w sobie idealnie nadaję się na podstawę do nalewki herbacianej. Receptura na nalewkę herbacianą z Royal Rum nie jest zbytnio skomplikowana. Wystarczą odpowiednie składniki, duży słój oraz butelka wódki. Do dużego pękatego słoja należy wrzucić trzy torebki herbaty Royal Rum i zalać  je pół litrem wódki. Następnie do mieszanki należy dodać pięć suszonych śliwek kalifornijskich, kawałek laski cynamonu, garść rodzynek, pół laski wanilii, dwa goździki, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz cztery gwiazdki anyżu. Nalewkę z herbaty Royal Rum trzeba odstawić na czternaście dni. Po upływie dwóch tygodni należy odcedzić składniki. Nalewkę można już przelać do karafki lub ozdobnej butelki.

Royal Rum smakuje świetnie również w formie tradycyjnej herbaty. Powinna być podawana w porcelanowej filiżance i parzona od 3 do 5 minut w temperaturze 100 stopni C.


Komentarze