Jeszcze kilkanaście lat temu mogliśmy tylko marzyć o czymś więcej niż zwykła, czarna herbata. Mało kto wiedział, że istnieją różne rodzaje herbat. Dzisiaj dzięki coraz szerszej ofercie  producentów i sklepów, możemy cieszyć się herbatami z całego świata. Czarne, zielone, czerwone – jakie są jeszcze rodzaje herbat i czym się różnią?

Rodzaje: herbaty czarne

Najbardziej popularna i jednocześnie najczęściej sprzedawana jest herbata czarna. Poddaje się ją procesowi pełnej fermentacji, co pozwala uzyskać intensywny kolor i aromat. Uprawia się ją zarówno w Chinach, jak i w Indiach, a także na mniejszą skalę w krajach afrykańskich. Ciekawostką jest fakt, że na Zachodzie nazywa się ją czarną ze względu na kolor liści, zaś w Chinach uznaje się ją za herbatę czerwoną z uwagi na kolor uzyskanego naparu. Czarna herbata jest też najczęściej aromatyzowaną – np. do czarnej Teekanne Forest Fruit dodano suszone owoce jagodowe.

Rodzaje: herbaty zielone

Herbatę zieloną uzyskuje się z tych samych liści, co czarną herbatę. Jednak przy jej produkcji pomija się proces fermentacji, co sprawia, że zielona herbata zachowuje więcej cennych właściwości oraz ma zupełnie inny kolor i smak – jest bardziej delikatna i świeża. Warto nadmienić, że istnieją także różne rodzaje herbat zielonych, jak chińska gunpowder lub japońska sencha, której można spróbować w Teekanne Sencha Royal.

Rodzaje: herbaty czerwone

Czerwone herbaty znane jako pu-erh pochodzą z chińskiej prowincji Yunnan. Zdobywają coraz większą popularność dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i odchudzającym. Liście herbaty najpierw krótko się suszy, a następnie poddaje procesowi fermentacji i leżakowania. Ze względu na specyficzny, ziemisty smak, do pu-erh często dodaje się owoce i przyprawy. Jej wyjątkowego smaku można zakosztować zaparzając Teekanne Pu-Erh Lemon.

Rodzaje: herbaty białe

Biała herbata uznawana jest za najszlachetniejszy rodzaj herbaty. Produkuje się ją z jeszcze nierozwiniętych pąków liści. Swoją nazwę zawdzięcza delikatnemu, białemu puszkowi, którym pokryte są młode pąki. Nie poddaje się ich fermentacji, a jedynie delikatnie suszy. Ma wyjątkowo delikatny i orzeźwiający smak, jest cennym źródłem antyoksydantów i polifenoli. Jej bogactwo można odkryć w Teekanne White Tea Citrus.

Inne rodzaje herbat

Mniej znaną, choć równie smaczną herbatą jest chiński oolong. Charakterystyczna nazwa odnosi się do rodzaju sfermentowanych herbat. Jej smak różni się w zależności od sposobu zbiorów i obróbki. Popularność zdobywa także yerba mate, którą przyrządza się z gałązek i liści ostrokrzewu paragwajskiego. Ma charakterystyczny, trawiasty smak oraz świeży aromat. Tradycyjnie pija się ją przez rurkę zwaną bombillą. Warto również spróbować herbaty rooibos, której łagodny, miodowy smak można odkryć w Teekanne Rooibos Orange.