Cold brew

Cold brew - parzenie herbaty na zimno

Herbaty, które doskonale znasz, nadal mogą Cię zaskakiwać smakowo. Wystarczy, że zamiast standardowego podejścia do ich parzenia, spróbujesz parzyć je na zimno. Brzmi dziwnie? Wcale takie nie jest! Read more


jak parzyc biala herbate

Tajniki herbaty - jak poprawnie parzyć białą herbatę?

Biała herbata słynie ze swych dobroczynnych właściwości. Niestety, aby w pełni wykorzystać jej potencjał, należy najpierw poprawnie ją zaparzyć. Jak się jednak okazuje, w porównaniu z innymi gatunkami, jest o wiele bardziej wymagająca. Read more


Jak parzyć czerwoną herbatę

Tajniki herbaty - jak poprawnie parzyć czerwona herbatę?

Czerwona herbata, często mylona z rooibosem, to dość specyficzna odmiana herbaty czarnej. Specyficzna, bo choć pochodzi z tej samej rośliny, to jednak ma inne właściwości. Read more


Jakparzyćczarnąherbatę? poznajsekret!

Tajniki herbaty - jak parzyć czarną herbatę?

Smak czarnej herbaty zna każdy. Nie każdy jednak wie, jak wiele zależy od prawidłowego jej zaparzenia. Tymczasem istnieje kilka zasad, które po prostu warto znać. Read more


kiedy pić jaką herbatę

Kiedy pić jaką herbatę? Rozpiska dnia!

Miłośnicy herbaty uwielbiający pić aromatyczny napar o każdej porze dnia, z pewnością dostarczają swoim organizmom niezbędnych witamin. Należy jednak zwrócić uwagę na poszczególne właściwości w nim zawarte i zadać sobie pytanie – kiedy pić jaką herbatę? Dobór odpowiedniej do naszego samopoczucia oraz nastroju mieszanki herbat, możemy rozgraniczyć dzieląc cykl picia naparu na poszczególne pory dnia. Kiedy pić jaką herbatę? O poranku W godzinach porannych, kiedy...


Herbata górska

Po szaleństwach na stoku - herbata górska!

Zimowy czas sprzyja narciarskim szaleństwom w białym puchu. To wspaniała okazja do aktywnego wypoczynku wpływającego na poprawę kondycji, jak i naszego samopoczucia. Śnieżne atrakcje w całym swym uroku mogą jednak znacznie obniżyć naszą odporność, narażając nas na niechciane infekcje. Jest jednak sposób, by poradzić sobie ze spadkiem odporności w mroźny czas, tak byśmy mogli skupić się jedynie na walce z nowymi wyzwaniami na stoku, zamiast z przeziębieniem. To herbata...


herbata z miodem

Herbata z miodem - wzmocnij swoją odporność

W okresie jesienno-zimowym staramy się szczególnie dbać o naszą odporność. Kapryśna pogoda i niskie temperatury mogą szybko doprowadzić do przeziębienia, dlatego w tym czasie warto zadbać o zdrowie i dobrą kondycję. Domowym sposobem na wsparcie odporności jest ciepła herbata z miodem. Herbata z miodem jest ceniona za swoje właściwości rozgrzewające. Podstawą jej przygotowania jest dobrej jakości susz herbaciany. W Polsce największą popularnością cieszą się herbaty...


herbataznalewką grafikawpisu

Herbata z nalewką – przepis, którego nigdzie nie znajdziesz!

Lato bezpowrotnie się skończyło, za nami już pierwsze śniegi i minusowe temperatury. Z domów wychodzimy ubrani w puchowe kurtki, czapki i szaliki, nie zapominając o ciepłych rękawiczkach. Nie oznacza to jednak, że jak najczęściej powinniśmy siedzieć w domu, wręcz przeciwnie! Nim jednak go opuścimy, powinniśmy przygotować sobie coś ciepłego – idealnym rozwiązaniem będzie herbata z nalewką.  Herbata z nalewką, czyli sposób na chłodne dni Spacery w mroźne dni...


Herbata w słoiku

Herbata w słoiku, czyli amerykańskie nowości

W różnych regionach świata istnieje wiele sposobów podawania herbaty. W Anglii herbatę tradycyjnie podaje się w niewielkich, porcelanowych filiżankach wraz ze spodeczkiem. Chińczycy zaś piją herbatę z ceramicznych czarek. W Polsce zwykło się podawać herbatę w cienkich szklankach umieszczonych w wiklinowych lub metalowych koszyczkach. Obecnie najpopularniejszym naczyniem do podawania herbaty jest wygodny i jednocześnie praktyczny, ceramiczny kubek. Kim byliby Amerykanie, gdyby...


herbatazjabłkiem grafikawpisu

Herbata z jabłkiem – smaczna i zdrowa!

Nie trzeba nikogo przekonywać, że najlepiej jeść owoce sezonowe. Są wówczas najsmaczniejsze i najzdrowsze, nie muszą przebywać wielu kilometrów by dotrzeć do naszej kuchni. Jesień i zima to pełnia sezonu na pyszne, polskie jabłka. Chrupiemy je na surowo, dodajemy do ciast i deserów, a także do wytrawnych dań. Warto to robić, gdyż jabłka są wyjątkowo zdrowe. A jak prezentuje się herbata z jabłkiem? Jabłka a herbata z jabłkiem Nim naszym tematem będzie herbata z...