Herbata w życiu większości z nas jest napojem tak bardzo powszechnym, że rzadko zastanawiamy się nad tym, w jaki sposób jest ona produkowana. Tymczasem jest to proces ciekawy, zaś sama droga, jaką liście herbaty przebywają zanim trafią do filiżanki – długa.

Pierwszy, drugi, trzeci zbiór

Cała historia zaczyna się wraz z hodowlą krzewu herbacianego. Same warunki uprawy oczywiście różnią się w zależności od regionu geograficznego. Lokalne warunki, jak również tradycje, wpływają na to, ile razy w ciągu roku dokonywane są zbiory liści z tychże krzewów.

Co istotne, kolejne zbiory w ciągu roku różnią się między sobą i w zależności od tego, z którego z nich pochodzi herbata, różny będzie poziom jej delikatności.

Jak produkuje się herbatę – kolejne etapy

Sama produkcja przebiega z kilku kolejnych etapów. Zaczyna się od oczekiwania, aż zebrane liście zwiędną. Potem należy dotrwać do momentu, gdy zaczną się one skręcać. Później, jeśli mowa o herbatach zielonych i białych, następuje suszenie. Z kolei czarne i czerwone poddawane przed suszeniem poddawane są fermentacji.

Warto jednak zauważyć, iż na etapie więdnięcia liści białej herbaty, jest ona dodatkowo poddawana działaniu pary wodnej. Z kolei zielona na etapie suszenia, jest dodatkowo ogrzewana, by dodatkowo pozbawić jej nadmiaru wilgoci.

Liście, saszetki, granulat

Gdy już wszystko jest gotowe, herbata jest gotowa do pakowania. Tu jednak możliwe są różne scenariusze. Najbardziej ceniona jest sytuacja, gdy herbata pakowana jest w formie liści. W tej formie zachowuje najwięcej smaku i swych podstawowych właściwości. Jednocześnie największa popularność utrzymują herbaty w saszetkach. Dla większości osób korzystających z tego napoju jest to opcja po prostu najbardziej wygodna i umożliwiająca szybkie uzyskanie naparu, w związku z czym tak właśnie najczęściej jest pakowana i produkowana herbata.

Niezależnie od herbat liściastych i w torebkach, na rynku dostępna jest także herbata produkowana jako granulat. Wytwarza się ją poprzez miażdżenie i sprasowywanie liści, często pozostałych po produkcji herbat liściastych i pakowanych w saszetki. Tak wytworzony granulat jest dużo tańszy od standardowej herbaty, ale niestety – niska jest również jego jakość.


Komentarze