Na palecie herbacianych barw, obok czarnego i zielonego, istnieje również biel. Mało znana biała herbata zyskuje szersze grono zwolenników. Sięgając po nią, warto wiedzieć, jak powstaje i czemu zawdzięcza swoje niesamowite właściwości.

Sekret tkwi w listkach

Tradycyjnie chińska biała herbata zawdzięcza swój oryginalny kolor specyficznemu procesowi upraw. Dojrzewający krzew herbaciany jest osłonięty przed słońcem w taki sposób, aby w liściach nie wytwarzał się chlorofil, który nadaje im tradycyjnie zieloną barwę. W efekcie, rozwijające się listki i pączki więdną, a następnie są zbierane wczesną wiosną.

Tradycyjne suszenie, kilkukrotne parzenie

Po stosunkowo krótkim zbiorze, biała herbata poddawana jest suszeniu w promieniach słońca, które redukuje proces jej fermentacji do minimum. Można parzyć ją w 100 stopniach Celsjusza przez 2-3 minuty. Ponadto, białą herbatę można wykorzystać więcej niż raz. Jedna porcja suszu pozwala przygotować nawet do trzech naparów.

Chcąc przekonać się, jak smakuje biała herbata, sięgnij po TEEKANNE White Tea Citrus lub TEEKANNE White Tea Red Berries.  


Komentarze