Wiosna rozpoczyna w najlepsze i takim sposobem malutkimi kroczkami zmierza w kierunku coraz cieplejszych dni. W powietrzu czuć zapach budzącej się do życia natury. Momentalnie nasze samopoczucie się polepsza, a szeroki uśmiech nie schodzi z ust. Naturalnie każdy z nas ogromnie cieszy się z takiego stanu, bo jak tu nie lubić wiosny? Oczywiście wiosna to doskonały czas na sportowe przygody, weekendowe wycieczki czy kulinarne eksperymenty. Ciekawą propozycją jest herbata z kardamonem, który stanowi jedną z najstarszych przypraw na świecie.

O kardamonie słów kilka

Kardamon stanowi idealny wręcz dodatek do herbat czy innych gorących napojów. Zaliczany jest zarówno do najstarszych przypraw uprawianych na świecie, jak również do przypraw najdroższych (zaraz po szafranie). Ta drogocenna przyprawa sprowadzana jest głównie z Indii, Sri Lanki oraz Gwatemali. Kardamon, zanim zyskał swoją obecną sławę, był wykorzystywany w zupełnie inny sposób. W starożytnym Egipcie nasiona kardamonu były żute przez rdzennych mieszkańców tego kraju. Tymczasem w Grecji kardamon stanowił jeden z głównych składników wykorzystywanych przy produkcji perfum. Obecnie kardamon gości w kuchni indyjskiej jako dodatek do potraw z ryżu czy dań curry,  używany jest również jako przyprawa aromatyzująca do domowych przetworów czy też napojów, jak kawa czy herbata.

Powiew orientu czyli herbata z kardamonem

Herbata podczas wiosennego popołudnia może stanowić idealne zwieńczenie dnia.  Skoro krótka historia kardamonu została nieco przybliżona, zatem przyszedł czas na przepis na herbatę z dodatkiem kardamonu w roli głównej. Do przygotowania herbaty z orientalnym dodatkiem potrzebne będą:

– szczypta kardamonu,

– 1 torebka herbaty Nero Teekanne,

– 2 łyżki suszonych owoców leśnych,

– 1 plasterek limonki,

– 1-2 łyżeczki brązowego cukru,

W pierwszej kolejności zaparzamy herbatę Nero Teekanne, potem łączymy ją ze szczyptą kardamonu. W następnej kolejności dodajemy cukier, suszone owoce oraz plasterek limonki. Kardamon nada herbacie korzenny smak oraz delikatny aromat z wyczuwalną nutą kamfory. Idealnym dodatkiem do herbaty z kardamonem będą kruche ciasteczka.

 


Komentarze