Ile słodzisz? – to pytanie często pada z ust gospodarza częstującego gości herbatą. Sojusz herbaty z cukrem nie musi być jednak powszechny i wieczny. Oferta produktów, które uczynią naszą herbatę słodszą jest naprawdę bogata.

Cukier już nie krzepi?

Specjaliści od spraw żywienia radzą, żeby herbaty w ogóle nie słodzić. Ale jeśli z różnych powodów musimy, to róbmy to w przyjazny dla naszego organizmu sposób. Warto unikać cukru białego (buraczanego), który jest oczyszczonym i pozbawionym wszelkich minerałów środkiem słodzącym. Istnieje dla niego lepsza alternatywa w postaci cukru trzcinowego, który podobnie jak ten biały jest sacharozą, ale w nieco mniejszej proporcji i wytwarza się go z trzciny.

Postaw na Stewię

Pochodząca z Paragwaju roślina jest ponad 300-krotnie słodsza od cukru, a odporność na wysokie temperatury tworzy z niej idealny słodzący dodatek do herbaty. Stewia występuje na półkach sklepowych w postaci tabletek, płynu, kryształków i proszku. Ponadto ma niski indeks glikemiczny i prawie 0 kalorii.

Słodki jak Ksylitol

Ksylitol jest słodzikiem potocznie nazywanym cukrem brzozowym, ponieważ jest pozyskiwany z kory tego drzewa. Chemicznie Ksylitol to alkohol cukrowy, który ma słodki smak. Niski indeks glikemiczny i znikoma liczba kalorii powoduje, że jest on często wykorzystywany do słodzenia przez diabetyków.

Syrop z agawy do herbaty

Pochodzący z agawy (rośliny kaktusowatej) syrop produkowany jest w Meksyku. Uzyskuje się go poprzez wyciskanie agawy. Powstały w ten sposób syrop cechuje wysoka zawartość fruktozy (nawet do 90 proc. cukrów w substancji) i dlatego używa się go do słodzenia. Syrop z agawy świetnie rozpuszcza się w wodzie i dzięki temu jest dodawany do napojów, np. mrożonej herbaty.

Miód na gorycz

Wytwarzany przez pszczoły miód jest w pełni naturalnym i znanym od wieków środkiem słodzącym. Swój smak zawdzięcza glukozie i fruktozie, które stanowią dwie trzecie jego składu. Warto, aby wybierać jakościowo dobry produkt. Na rynku istnieje wiele imitacji miodu lub jego niskojakościowych odmian. Miód co prawda traci część swoich właściwości w wysokiej temperaturze, ale dodany do herbaty spełni swoją rolę. Nada jej słodyczy i wyraźnego aromatu.

Konfitury dla osłody

Zwolennicy bardziej tradycyjnych metod słodzenia herbaty mogą sięgnąć po ulubione konfitury, które nadadzą napojowi niepowtarzalny owocowy smak i piękny zapach. Konfitury we wschodniej kulturze są cząstką rytuału picia herbaty, gdzie słodką zalewę wraz z owocem umieszcza się na oddzielnym spodku i spożywa w trakcie picia herbaty. Polacy często dodają taki przysmak do herbat czarnych np. TEEKANNE Earl Grey.

Istnieje jeszcze więcej naturalnych i syntetycznych środków słodzących, które oferuje współczesny rynek. Przy wyborze jednego z nich należy kierować się troską o własne zdrowie, ale też smakiem herbaty, który chcemy uzyskać.


Komentarze