Lody bywają wybawieniem przy wysokich temperaturach. Doskonałą bazą dla tego orzeźwiającego smakołyku okazuje się zielona herbata, z której można wyczarować niepowtarzalne owocowe cuda. Pomyślcie tylko – zimne lody z sezonowych owoców i zielonej herbaty, mniam! To połączenie, za które organizm na pewno Wam podziękuje.

Truskawkowe lody z zielonej herbaty

Czego potrzebujemy?

  • garść umytych truskawek*
  • 1 torebka herbaty TEEKANNE Green Tea Cranberry & Raspberry
  • woda (ilość w zależności od pojemności foremek do lodów)

* do tego smaku herbaty będą pasowały również inne owoce np. maliny, borówki, porzeczki

Przygotowanie:

  1. Gotujemy wodę na herbatę, chwilę ją studzimy, następnie umieszczamy torebkę herbaty i czekamy około 5 minut. Zaparzoną herbatę odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.
  3. Owoce przekładamy na spód foremek do lodów. Następnie całość zalewamy wystudzoną zieloną herbatą. Mrozimy przez co najmniej 3 godziny.

Pomarańczowe lody z zielonej herbaty

Czego potrzebujemy?

  • sok wyciśnięty z 1 dojrzałej pomarańczy
  • 1 torebka herbaty TEEKANNE Green Tea Orange
  • woda

Przygotowanie:

  1. Gotujemy wodę, lekko studzimy i zalewamy zieloną herbatę. Zaparzamy 5 minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Do foremek na lody rozlewamy sok z pomarańczy i herbatę. Wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.

Brzoskwiniowe lody z zielonej herbaty 

Czego potrzebujemy?

  • 1 brzoskwinia
  • 1 torebka herbaty TEEKANNE Green Tea Peach
  • woda

Przygotowanie:

  1. Herbatę zaparzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Brzoskwinię myjemy i kroimy na drobne kawałki. Wypełniamy nimi foremki na lody, następnie dolewamy do pełna zieloną herbatą o smaku brzoskwiniowym. Wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.

 

Autorką przepisu jest prowadząca blog www.twobrokesisters.pl.

Bez tytułu2


Komentarze