Plantacja herbaty jest jedną z najciekawszych ze względu na właściwą jej specyfikę upraw. Jej istnienie zależy w dużym stopniu od klimatu oraz plantatora. W jednym regionie można ją zbierać cały rok, w innym – tylko wiosną. Na jednej plantacji może rosnąć wiele rodzajów herbaty, ponieważ rodzaj w dużym stopniu zależy od pory zbiorów oraz procesów obróbki liści.

Jednak najważniejszym rozróżnieniem jest gatunkowe – Camelia siniensis (herbata chińska) posiada małe liście i rośnie w dość chłodnych regionach Japonii oraz Chin, najczęściej w wysokich górach. Natomiast plantacja herbaty o szerokich liściach potrzebuje klimatu tropikalnego, który obfituje w wilgoć. Można ją spotkać w Indiach oraz kilku regionach Chin.

Jak się uprawia herbatę?

Uprawa herbaty jest dość czasochłonna. Potrzebuje ona odpowiedniego klimatu, gatunku gleby oraz pielęgnacji. W niektórych regionach krzewy chroni się przed silnymi wiatrami za pomocą wiatrochronu, sadzi się drzewa, aby dawały cień, a nawet wprowadza się specjalny system irygacji, który równomiernie doprowadzi wodę do krzewów.

Plantacje herbaty rosną w temperaturze między 10 a 35 st. Celsjusza, a najbardziej optymalna temperatura waha się między 15 a 25 st. Celsjusza. Przedział temperatur tzw. złoty, czyli najlepszy, jest najczęściej spotykany na Ceylonie, z którego to regionu pochodzi herbata Teekanne Ceylon. Krzewy sadzi się w odległości ok. metra, a co kilka lat przycina do wygodnego dla zbieraczy poziomu, który nosi nazwę „stołu zbieracza”. Żywotność krzewu herbaty ocenia się na ok. 50 lat, po tym czasie nie daje on już zbyt dużej ilości liści, staje się także podatny na choroby, wobec czego należy go wymienić na nowy krzew.

Zrywamy i co dalej?

Rodzaj, jakość i smak danej herbaty w dużym stopniu zależą od tego, kiedy liście są zrywane i jakim obróbkom poddawane. To oczywiście domena plantatora. Młode liście zbiera się w kilku cyklach, a samo zajęcie jest czasochłonne i wymaga pewnych umiejętności. Aby otrzymać 1 kg nieprzetworzonej herbaty, potrzeba zerwać ok. ok. 3 tysięcy liści!

Ponadto zbieracz musi wiedzieć, które liście są już gotowe do zerwania, a które nie, co gwarantuje otrzymanie wysokiej jakości suszu. Na plantacjach herbaty często obecne są całe rodziny, które z pokolenia na pokolenie przekazują sobie wiedzę na temat tej rośliny. Po zebraniu liści są one wysyłane do odpowiednich fabryk, gdzie różnymi metodami poddaje się je obróbce – fermentacji, zwijaniu, suszeniu etc. Tu możemy otrzymać z jednej rośliny kilka rodzajów herbat w zależności od rodzaju obróbki, np. w procesie produkcji herbaty białej, takiej jak Teekanne White Tea całkowicie pomija się fermentację.


Komentarze