Parzenie herbaty to nie lada wyzwanie. Jeżeli jesteście zwolennikami herbaty lub dopiero wkroczyliście na ścieżkę jej miłośników, to naprawdę świetnie się składa, gdyż poniższy artykuł znacznie ułatwi wam sprawę. Jesień  tuż, tuż. Sportowe popołudnia należy zamienić na inną formę relaksu. Dobrym rozwiązaniem na popołudnie zajęcie jest rytuał parzenia herbaty. Oczywiście nie tylko ty na tym skorzystasz, ale również twoi najbliżsi. Bez wątpienia parzenie herbaty ma ciekawą historię.

Japońska tradycja parzenia herbaty

Tradycja japońska przykłada niezwykłą wagę do ceremonii parzenia herbaty, która narodziła się w XV wieku, potocznie znanej jako Droga Herbaty. Sama nazwa jest silnie związana z filozoficzną buddyjską myślą. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „drogę wiodącą do doskonałości”. Prekursorami ceremonii byli buddyjscy mnisi – Murata Suko oraz szogun Ashikaha Yoshimitsu. Parzenie herbaty odbywało się w ogrodzie. Specjalnie zaprojektowany pawilon miał sprawić, aby każdy z uczestników ceremonii mógł w pełni nacieszyć się otaczającym pięknem natury. Dzięki temu goście ceremonii mogli oderwać się od codziennego życia. Gdy już uczestnicy parzenia herbaty znaleźli na terenach ogrodu,  zmuszeni byli do ceremonialnego mycia rąk w specjalnej misce. Same mycie miało stanowić symbol przemycia duszy. W specjalnym pawilonie goście ceremonii, oddając hołd gospodarzowi, zwykle oglądali obrazy i dekoracje, które  tam się znajdowały. Następnie mistrz ceremonii wsypywał sproszkowaną herbatę do ceramicznej miseczki, po czym zalewał ją wodą. Kolejnym krokiem było ubijanie herbaty bambusową trzepaczką do momentu pojawienia się piany. Gdy herbata była już gotowa każdy gość ceremonii spijał ją z jednej misy. Parzenie herbaty miało  podniosły charakter, dzięki czemu każdy gość ceremonii mógł poczuć harmonię z otaczającą go rzeczywistością.

Zasady parzenia herbaty

Oczywistym faktem jest, iż sam proces przygotowania dobrej herbaty wymaga sporej wiedzy, jak i doświadczenia. Istotą sporządzanie herbaty jest przede wszystkim odpowiednie dobranie proporcji wody, liści herbaty, czasu parzenia oraz temperatury. Jeżeli chodzi o ilość liści wybranej herbaty to powinna być ona dostosowana do rozmiaru czajnika, w którym dany wywar zamierzamy sporządzić, jak i liczby osób zamierzających spożyć herbatę. Równie ważny jest rodzaj herbaty, gdyż większy stopień zwinięcia liści wiąże się ze zwiększoną objętością liści podczas parzenia.  Jeżeli chodzi o wodę, to powinna być ona zmineralizowana oraz świeża. Temperatura parzenia będzie zróżnicowana ze względu na odmiany herbaty. Najlepsza temperatura parzenia dla odmiany zielonej wynosi od 70-80 st. C. Natomiast odmiany posiadające pąki liściowe jak i lekki okres fermentacji wymagają parzenia w temperaturze od 80 do 90 st. C. Najwyższa temperatura, mianowicie 100 st. C zarezerwowana jest dla herbat mocno oraz całkowicie fermentowanych. Na zakończenie należy wspomnieć o samym czasie parzenia herbaty. Podstawową zasadą określającą odpowiedniego czasu parzenia herbaty jest odpowiedni stosunek liści do wody. Przyjmuje się, że im więcej jest liści w stosunku do wody, tym bardziej czas parzenia powinno się skrócić. W jednym czajniku herbatę można parzyć od 4 do 5 razy. Herbatę zieloną parzy się maksymalnie 3 minuty, natomiast białą odmianę od 5 do 7 minut. Czarnej herbacie wystarczy od 3 do 5 minut.


Komentarze