Włoski deser w polskim domu? Zapraszam na pyszną panna cottę z herbacianą galaretką o smaku porzeczek. Idealny deser na letnie popołudnie.

Składniki:

  • 250 ml herbatki TEEKANNE Black Currant
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 330 ml śmietany 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml mleka
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • ulubione owoce

Wykonanie:

Herbatę podgrzewamy w garnuszku. Wsypujemy cukier i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Wsypujemy żelatynę, mieszamy. Odstawiamy do delikatnego stężenia. Przelewamy do małych przezroczystych kubeczków lub kieliszków (do połowy wysokości*). Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietankę podgrzewamy wraz z mlekiem i cukrem oraz białą czekoladą. Wsypujemy żelatynę i odstawiamy do delikatnego stężenia. Przelewamy na zastygniętą galaretkę. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Dekorujemy ulubionymi owocami.

* Użyłam małych szklanych kubeczków, które ustawiałam pod skosem w foremkach na muffinki.

Autorką przepisu jest Wioleta prowadząca blog: violetowekucharzenie.blogspot.com.

VioletoweKucharzenie+kolor+bez+tła


Komentarze