
Włoski deser w polskim domu? Zapraszam na pyszną panna cottę z herbacianą galaretką o smaku porzeczek. Idealny deser na letnie popołudnie.
Składniki:
- 250 ml herbatki TEEKANNE Black Currant
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 330 ml śmietany 30%
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru
- 50 ml mleka
- 1,5 łyżki żelatyny
- ulubione owoce
Wykonanie:
Herbatę podgrzewamy w garnuszku. Wsypujemy cukier i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Wsypujemy żelatynę, mieszamy. Odstawiamy do delikatnego stężenia. Przelewamy do małych przezroczystych kubeczków lub kieliszków (do połowy wysokości*). Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietankę podgrzewamy wraz z mlekiem i cukrem oraz białą czekoladą. Wsypujemy żelatynę i odstawiamy do delikatnego stężenia. Przelewamy na zastygniętą galaretkę. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Dekorujemy ulubionymi owocami.
* Użyłam małych szklanych kubeczków, które ustawiałam pod skosem w foremkach na muffinki.
Autorką przepisu jest Wioleta prowadząca blog: violetowekucharzenie.blogspot.com.