Zapraszam do zrobienia pysznych pączków serowych, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Wystarczy miska, serek śmietankowy, chwila zabawy w rolowanie kuleczek i już można delektować się wybornymi domowymi pączkami. Do tego filiżanka ulubionej herbaty i dzień od razu będzie piękniejszy.

Od pewnego czasu wraz z rodziną delektujemy się herbatkami TEEKANNE. Bardzo nam smakuje seria „Magic Winter”, bez której nie wyobrażam sobie już popołudnia. Wśród 6 pysznych smaków każdy domownik znalazł coś dla siebie. Spróbujcie i wy. Już po zaparzeniu unosi się cudowny aromat. W tej herbacie można się naprawdę zakochać.

Wracając do pączków, polecam je nie tylko na karnawał czy Tłusty Czwartek, ale również na co dzień.

Składniki:

  • 250 g sera śmietankowego mielonego typu pacynka
  • 200-220 g mąki pszennej
  • 2 większe jajka (u mnie wiejskie)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • mała szczypta soli

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały serek śmietankowy mielony typu pacynka, wbijamy 2 jajka, dodajemy cukier, jogurt, cukier z prawdziwą wanilią, sodę, małą szczyptę soli i na początek około 200-210 g mąki pszennej. Mieszamy ciasto łyżką, a następnie zaczynamy wyrabiać ręką. Ciasto będzie klejące, ale powinno odlepiać się od ręki. W razie potrzeby dodajemy resztę mąki (mąki nie może być za dużo, bo ciasto ze względu na ser będzie się lepić). Z ciasta formujemy coś w rodzaju kuli.

Następnie odrywamy małe kawałki i formujemy w dłoniach kulki (wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze). Kuleczki ze względu na lepiące ciasto albo lekko obtaczamy w pozostałości mąki, albo co jakiś czas myjemy ręce pod wodą i formujemy kuleczki w wilgotnych dłoniach.

Kuleczki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej, jednak smażyć je powinniśmy na małym ogniu, aby dobrze dosmażyły się w środku. Pączek powinien po krótkiej chwili wypłynąć na wierzch. Pączki w oleju rosną, więc nie smażymy na raz zbyt dużej liczby. Powinny same się obracać, jeśli tak nie jest, pomagamy im łyżeczką. Smażymy na złoto.

Następnie odsączamy pączki z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na ręczniku. Wszystkie oprószamy cukrem pudrem.

Pączki serowe najlepiej smakują chwilę po usmażeniu. Smacznego!

 

Wpis przygotowała Magda, autorka bloga slodkieokruszki.pl

Logo-słodkie-okruszki-nowe 3


Komentarze