Jak to się dzieje, że kupując dwie herbaty jednego gatunku, często czujemy między nimi diametralną różnicę w smaku? Co wpływa na ich intensywność? Od czego zależy smak herbaty? Właśnie na te pytania postaramy się odpowiedzieć w dzisiejszym poście.

Smak herbaty zależy od wielu czynników, w skład których wchodzą zarówno naturalne, jak i te związane ze sposobem uprawy. Do tych pierwszych należy położenie, ilość słońca oraz opadów, a także jakość gleby. Do drugich natomiast zaliczyć można sposób uprawy, czas zbiorów czy rodzaj obróbki. Najlepszy smak uzyskuje się z ususzonych liści wysoko rosnącej herbaty, ok. 2000 m n.p.m., która ma dostateczną ilość wilgoci oraz słońca. Wbrew pozorom herbata nie lubi ciepłych czy gorących klimatów. Potrzebne jest także czyste górskie powietrze, ponieważ liście camelli są niezwykle wrażliwe i może im zaszkodzić nawet nadmierne stężenie pierwiastków metali w atmosferze.

Od czego zależy smak herbaty? – zbiory

Równie ważny jest okres zbioru liści. Najwcześniej zebrane są jednocześnie najbardziej wartościowymi. Właśnie wtedy w liściach znajduje się mniej garbników niż olejków eterycznych. Garbniki to substancje, którym zawdzięczamy gorzkawy posmak herbaty. Zatem im więcej znajduje się ich w liściach, tym bardziej cierpki będzie napój. Z młodych liści, tzw. fleszy, uzyskuje się bogate smakowo oraz aromatyczne herbaty, zwłaszcza zielone oraz białe.

Moment zbioru liści zależy przede wszystkim od regionu. W Japonii oraz Chinach herbatę zbiera się od kwietnia do sierpnia, przy czym dwa pierwsze zbiory są najcenniejsze. W innych regionach, np. na Cejlonie, liście zbierać można przez cały rok, ponieważ tamtejszy klimat sprzyja całorocznej uprawie camelli.

Od czego zależy smak herbaty? – obróbka technologiczna

Kolejnym czynnikiem mającym znaczny wpływ na smak herbaty jest obróbka technologiczna liści. Im staranniejsza i bardziej zaawansowana, tym więcej olejku eterycznego zachowują liście. Bardzo cenne są zarówno liście mocno zwinięte, jak i odpowiednio sprasowane. Najtrudniejszym procesem jest tworzenie tzw. dustu, czyli proszku herbacianego wysokiej jakości, ponieważ olejki eteryczne dość szybko się z niego ulatniają. Współcześnie istnieją odpowiednie metody zatrzymania ich mimo sproszkowania liści, w związku z czym osoby preferujące herbatę w torebkach nie muszą obawiać się, że piją napój gorszej jakości.

Od czego zależy smak herbaty? – przechowywanie

Na koniec warto pamiętać, że także sposób przechowywania herbaty ma wpływ na jej smak oraz aromat. Należy unikać zostawiania torebek lub liści na słońcu, w wilgotnych pomieszczeniach czy też w otwartym opakowaniu. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na herbaty liściaste, które pozbawione są ochrony w postaci torebek.

Właśnie dzięki zastosowaniu najbardziej optymalnych zasad produkcji herbaty Teekanne cieszą się tak bogatym smakiem i aromatem, co możemy zauważyć chociażby na przykładzie Teekanne Rooibos Orange.


Komentarze