Skąd pochodzi słowo "herbata"?

Pojęciem „herbata” określamy gotowy do spożycia napój, a także liście herbaty. Skąd wzięła się taka nazwa? W Chinach, ojczyźnie herbaty, ma ona kilkaset różnych nazw. Określenia są uzależnione od rejonu pochodzenia, rodzaju oraz gatunku rośliny, dlatego spotkamy się z takimi nazwami jak np. szaocun, uhm, bajcza, czicz czy tocza. Najczęściej występującym określeniem, pod którym kryją się inne rodzaje, jest chá (茶), czyli młody listek. Zielone liście świeżo...


Jak powstaje biała herbata?

Na palecie herbacianych barw, obok czarnego i zielonego, istnieje również biel. Mało znana biała herbata zyskuje szersze grono zwolenników. Sięgając po nią, warto wiedzieć, jak powstaje i czemu zawdzięcza swoje niesamowite właściwości. Sekret tkwi w listkach Tradycyjnie chińska biała herbata zawdzięcza swój oryginalny kolor specyficznemu procesowi upraw. Dojrzewający krzew herbaciany jest osłonięty przed słońcem w taki sposób, aby w liściach nie wytwarzał się...


Bawarka - pić czy nie pić?

Bawarka to herbata z mlekiem. Jak należy ją przygotować? To bardzo proste! Przepis znajdziecie poniżej. Dawniej panowało przekonanie, że picie dużej ilości mleka wspomaga proces laktacji, dlatego bawarka była szczególnie polecana dla karmiących kobiet.  Aktualnie to przekonanie odeszło do lamusa, a połączeniu mleka i herbaty nie przypisuje się już właściwości moczopędnych. Pić ją może każdy. W Polsce dominuje sposób przyrządzania bawarki w stylu angielskim. Przepis z...


Herbaciany relaks dla oczu

Aktywny tryb życia, praca po godzinach czy stres – przyczyn opuchniętych oczu jest wiele. Zmysłom wzroku można pomóc na różne sposoby, jednak okłady z herbaty są najprostszym, a zarazem bardzo skutecznym sposobem na zapewnienie im błogiego relaksu.  Środki na zmęczone i podkrążone oczy wcale nie muszą być drogie czy trudne do samodzielnego wykonania. Już kilka torebek herbaty wystarczy, by poprawić kondycję oczu. Przygotowanie okładu, który pozwoli odprężyć się...


Jak wynaleziono czarną herbatę?

Czarna herbata jest wytwarzana z liści fermentowanej zielonej herbaty. Do podstawowych etapów jej powstawania zaliczamy więdnięcie, skręcanie, fermentację oraz suszenie. Sposób odkrycia czarnej herbaty był jednak całkiem przypadkowy.  Legenda głosi, że podczas podróży herbaty drogą morską z Chin do Anglii, zamokła partia zielonej herbaty. Nikt tego jednak nie zauważył. Mokra herbata fermentowała. W związku z tym zmieniły się jej wszystkie właściwości – kolor...


Kawa czy herbata – co wybrać?

95 litrów kawy i 80 litrów herbaty – aż tyle rocznie pije przeciętny Kowalski. To sprawia, że wspomniane napoje są zdecydowanie najpopularniejsze. Który z nich ma jednak więcej cennych właściwości? Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki mocnej, aromatycznej kawy. Wydaje się nam, że zbawienna kofeina postawi na nogi każdego. Jednak mało kto wie, że jest ona zawarta również w herbacie pod nazwą „teina”. Substancja ta pobudza, dodaje energii i poprawia...


Ciasto na zimno z zieloną herbatą

Zielona herbata jest wspaniałym dodatkiem do ciast. Przygotowując ją, warto zwrócić uwagę na proces parzenia i dodatki. Przygotujmy kubek, wrzućmy do niego torebkę herbaty, zagotujemy wodę, odczekajmy jakieś 3 minuty i dopiero wtedy zalejmy herbatę. Prawidłowa temperatura parzenia waha się pomiędzy 60 a 90 stopniami Celsjusza. Herbatę zaparzajmy najlepiej przez 3 minuty. Kiedy zostawimy ją dłużej w kubku, będzie miała gorzkawy posmak. Zielona herbata ma dużo cennych...


Znana blogerka poleca: Herbatka z chili

Składniki: ( 1 porcja) 1 torebka herbaty TEEKANNE Earl Grey 2 plasterki imbiru 2 plastry pomarańczy 2 plasterki świeżej papryki chili 2 ziarenka kardamonu 5-7 goździków około 2 łyżek syropu lub soku malinowego 200-250 ml wody Wykonanie: W kubku, szklance lub specjalnym słoiczku umieścić goździki, nacięte ziarna kardamonu, plasterki imbiru i chili. Włożyć torebkę z herbatą. Wodę doprowadzić do wrzenia. Następnie zalać nią herbatkę z dodatkami. Parzyć pod przykryciem...


Imbir - naturalny afrodyzjak

Nie bez powodu mówi się „Przez żołądek do serca”. Naturalne afrodyzjaki są często używane w kuchni jako dodatki do potraw. Wśród nich jest imbir, który nie tylko wzmacnia smak, ale również rozgrzewa. Na co jeszcze go stać? Nazwa „afrodyzjak” pochodzi od imienia Afrodyty, greckiej bogini miłości. Do grupy dodatków do dań, którym przypisuje się niezwykłe właściwości, zaliczamy kardamon, kminek, bazylię, kolendrę czy imbir. Starożytni Grecy...


Owocowa herbata

Smak owoców - czyli coś dla odmiany

Herbaty owocowe tak naprawdę nie zawierają suszonych liści herbaty, ale kawałki owoców lub owocowe wiórki, które, po zalaniu wodą, uwalniają smak, zapach i wszystkie właściwości odżywcze znajdujące się w owocach. Takie napary pijemy od wieków.Read more