Jaglane kulki kokosowe

Już kiedyś podawałam na moim blogu przepis na pyszne kulki kokosowe. Teraz go nieco zmieniłam, a kulki wykonałam z kaszy jaglanej. Deser jest mniej kaloryczny niż ten, o którym pisałam ostatnio. Razem z kulkami podałam filiżankę pysznej herbatki TEEKANNE „Detox & Slim”, która wspomaga naturalny proces oczyszczania. Słodkości też mogą być fit! Składniki: 200 g suchej kaszy jaglanej 500 ml mleka kokosowego 6 łyżek wiórek kokosowych  4-5 łyżek miodu całe...


Wiosna z herbatką owocową

Przyszła już najbardziej wyczekiwana pora roku, czyli wiosna. Możemy spacerować w słońcu i cieszyć się dłuższym dniem. Wiele osób nie może doczekać się lata oraz jego owoców – jabłek, malin czy truskawek. Zanim w pełni ucieszymy się ze smaku lata, możemy wypełnić sobie czas, kosztując owocowych herbatek. Herbatka czy herbata? Nazwa „herbatka” wywodzi się z tradycji. Tym mianem określamy napary z suszonych owoców, które czasem występują w parze z różnymi...


Postaw na Stewię

Ile słodzisz? – to pytanie często pada z ust gospodarza częstującego gości herbatą. Sojusz herbaty z cukrem nie musi być jednak powszechny i wieczny. Oferta produktów, które uczynią naszą herbatę słodszą jest naprawdę bogata. Cukier już nie krzepi? Specjaliści od spraw żywienia radzą, żeby herbaty w ogóle nie słodzić. Ale jeśli z różnych powodów musimy, to róbmy to w przyjazny dla naszego organizmu sposób. Warto unikać cukru białego (buraczanego), który...


Herbaciany naked cake

Mam propozycję na tegoroczną Wielkanoc dla wszystkich tych, którzy bez herbaty nie wyobrażają sobie codzienności, a jednocześnie uwielbiają mango. Jeśli lubisz wypieki ze smakiem tych specjałów, polecam herbaciany tort. Doskonale komponuje się z filiżanką ciepłego i aromatycznego naparu, którym zalecane jest popicie deseru. Czy nie jest to idealne połączenie? Biszkopt: 4 jajka 200 g mielonych orzechów włoskich pół szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki...


Ciasto marchewkowe

Pyszne, wilgotne i lekko piernikowe ciasto marchewkowe jest smaczne i szybkie do przyrządzenia. Zakochacie się w jego smaku i konsystencji. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 i 1/2 drobno startej marchewki 3 duże jaja, u mnie kacze 1 1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 i 1/2 łyżeczki sody 100 ml mocnego naparu z herbaty – u mnie TEEKANNE Superfruits,...


Jaką herbatę czarną wybrać?

Czarna herbata niejedno ma imię i wystarczy spojrzeć na sklepowe półki, aby się o tym przekonać. Earl Grey, English Breakfast, Assam i czarne herbaty smakowe różni nie tylko nazwa, ale również miejsce pochodzenia i oryginalne dodatki, z których powstają. Pochodzenie ma znaczenie Głównym czynnikiem różnicującym czarne herbaty między sobą jest region, w którym są uprawiane. Herbata Assam pochodzi z tropikalnego stanu Assam w Indiach. Bengal Zachodni jest ojczyzną herbaty...


Najciekawsze zwyczaje picia herbaty

Od wieków herbata jest cenionym na całym świecie napojem. W związku z tym powstało wiele ceremoniałów związanych z jej spożywaniem. Warto poznać najciekawsze zwyczaje picia herbacianego naparu pod różnymi szerokościami geograficznymi. Japoński drogowskaz Tradycja parzenia i picia herbaty w Japonii sięga XV wieku i zwana jest Drogą Herbaty (jap. cha-no-yu). Nazwa i zasady ceremoniału wprost nawiązują do buddyzmu i symbolizują drogę do osiągnięcia doskonałości duchowej....


Skąd pochodzi słowo "herbata"?

Pojęciem „herbata” określamy gotowy do spożycia napój, a także liście herbaty. Skąd wzięła się taka nazwa? W Chinach, ojczyźnie herbaty, ma ona kilkaset różnych nazw. Określenia są uzależnione od rejonu pochodzenia, rodzaju oraz gatunku rośliny, dlatego spotkamy się z takimi nazwami jak np. szaocun, uhm, bajcza, czicz czy tocza. Najczęściej występującym określeniem, pod którym kryją się inne rodzaje, jest chá (茶), czyli młody listek. Zielone liście świeżo...


Jak powstaje biała herbata?

Na palecie herbacianych barw, obok czarnego i zielonego, istnieje również biel. Mało znana biała herbata zyskuje szersze grono zwolenników. Sięgając po nią, warto wiedzieć, jak powstaje i czemu zawdzięcza swoje niesamowite właściwości. Sekret tkwi w listkach Tradycyjnie chińska biała herbata zawdzięcza swój oryginalny kolor specyficznemu procesowi upraw. Dojrzewający krzew herbaciany jest osłonięty przed słońcem w taki sposób, aby w liściach nie wytwarzał się...


Bawarka - pić czy nie pić?

Bawarka to herbata z mlekiem. Jak należy ją przygotować? To bardzo proste! Przepis znajdziecie poniżej. Dawniej panowało przekonanie, że picie dużej ilości mleka wspomaga proces laktacji, dlatego bawarka była szczególnie polecana dla karmiących kobiet.  Aktualnie to przekonanie odeszło do lamusa, a połączeniu mleka i herbaty nie przypisuje się już właściwości moczopędnych. Pić ją może każdy. W Polsce dominuje sposób przyrządzania bawarki w stylu angielskim. Przepis z...