Orzeźwiające lemoniady na bazie herbaty

Klasyczną lemoniadę, która ugasi pragnienie, z powodzeniem można przygotować w domu. Napój ten nie musi być jednak nudny – warto poeksperymentować z dodatkami. Przedstawiamy kilka pomysłów na oryginalne trunki. Tradycyjny przepis na lemoniadę to połączenie wody mineralnej i soku z cytryn. Pierwsze zapiski na temat tego napoju pojawiły się już w VII wieku. W XVII wieku, tysiąc lat później, powstała w Paryżu pierwsza firma produkująca lemoniadę. Od kilkuset lat...


Jogurtowy pudding chia na bazie waniliowej herbaty

Połączenie szałwii hiszpańskiej, potocznie zwanej chią i herbatki o smaku wanilii daje efekt tak smaczny, że nie można oderwać się od deseru. Pudding idealny zarówno na początek dnia, jak i na wieczór, zaspokoi potrzebę słodkości każdego łasucha. Składniki (3 porcje): 2/3 szklanki zaparzonej i przestudzonej herbatki TEEKANNE Rooibos Vanilla 3 dojrzałe brzoskwinie 5 łyżeczek jogurtu greckiego 4 łyżeczki nasion chia miód do smaku ulubione owoce do dekoracji ...


Herbata ekspresowa - jaki kształt torebki wybrać?

Czy wiesz, że picie herbaty w torebkach było kiedyś oznaką luksusu? Jeszcze 50 lat temu sprzedaż ‘ekspresówki’ stanowiła wyłącznie 7% wartości herbacianego rynku. Dziś, po ponad stu latach od wynalezienia, jest ona nie tylko popularna i ogólnodostępna, ale i niezwykle różnorodna. Odrobina historii Pierwszym pomysłodawcą herbacianych torebek był Thomas Sullivan, którego saszetki wykonane były z jedwabiu. W kolejnych latach materiał ten został zastąpiony gazą, a...


Jaglane kulki kokosowe

Już kiedyś podawałam na moim blogu przepis na pyszne kulki kokosowe. Teraz go nieco zmieniłam, a kulki wykonałam z kaszy jaglanej. Deser jest mniej kaloryczny niż ten, o którym pisałam ostatnio. Razem z kulkami podałam filiżankę pysznej herbatki TEEKANNE „Detox & Slim”, która wspomaga naturalny proces oczyszczania. Słodkości też mogą być fit! Składniki: 200 g suchej kaszy jaglanej 500 ml mleka kokosowego 6 łyżek wiórek kokosowych  4-5 łyżek miodu całe...


Wiosna z herbatką owocową

Przyszła już najbardziej wyczekiwana pora roku, czyli wiosna. Możemy spacerować w słońcu i cieszyć się dłuższym dniem. Wiele osób nie może doczekać się lata oraz jego owoców – jabłek, malin czy truskawek. Zanim w pełni ucieszymy się ze smaku lata, możemy wypełnić sobie czas, kosztując owocowych herbatek. Herbatka czy herbata? Nazwa „herbatka” wywodzi się z tradycji. Tym mianem określamy napary z suszonych owoców, które czasem występują w parze z różnymi...


Postaw na Stewię

Ile słodzisz? – to pytanie często pada z ust gospodarza częstującego gości herbatą. Sojusz herbaty z cukrem nie musi być jednak powszechny i wieczny. Oferta produktów, które uczynią naszą herbatę słodszą jest naprawdę bogata. Cukier już nie krzepi? Specjaliści od spraw żywienia radzą, żeby herbaty w ogóle nie słodzić. Ale jeśli z różnych powodów musimy, to róbmy to w przyjazny dla naszego organizmu sposób. Warto unikać cukru białego (buraczanego), który...


Herbaciany naked cake

Mam propozycję na tegoroczną Wielkanoc dla wszystkich tych, którzy bez herbaty nie wyobrażają sobie codzienności, a jednocześnie uwielbiają mango. Jeśli lubisz wypieki ze smakiem tych specjałów, polecam herbaciany tort. Doskonale komponuje się z filiżanką ciepłego i aromatycznego naparu, którym zalecane jest popicie deseru. Czy nie jest to idealne połączenie? Biszkopt: 4 jajka 200 g mielonych orzechów włoskich pół szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki...


Ciasto marchewkowe

Pyszne, wilgotne i lekko piernikowe ciasto marchewkowe jest smaczne i szybkie do przyrządzenia. Zakochacie się w jego smaku i konsystencji. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 i 1/2 drobno startej marchewki 3 duże jaja, u mnie kacze 1 1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 i 1/2 łyżeczki sody 100 ml mocnego naparu z herbaty – u mnie TEEKANNE Superfruits,...


Jaką herbatę czarną wybrać?

Czarna herbata niejedno ma imię i wystarczy spojrzeć na sklepowe półki, aby się o tym przekonać. Earl Grey, English Breakfast, Assam i czarne herbaty smakowe różni nie tylko nazwa, ale również miejsce pochodzenia i oryginalne dodatki, z których powstają. Pochodzenie ma znaczenie Głównym czynnikiem różnicującym czarne herbaty między sobą jest region, w którym są uprawiane. Herbata Assam pochodzi z tropikalnego stanu Assam w Indiach. Bengal Zachodni jest ojczyzną herbaty...


Najciekawsze zwyczaje picia herbaty

Od wieków herbata jest cenionym na całym świecie napojem. W związku z tym powstało wiele ceremoniałów związanych z jej spożywaniem. Warto poznać najciekawsze zwyczaje picia herbacianego naparu pod różnymi szerokościami geograficznymi. Japoński drogowskaz Tradycja parzenia i picia herbaty w Japonii sięga XV wieku i zwana jest Drogą Herbaty (jap. cha-no-yu). Nazwa i zasady ceremoniału wprost nawiązują do buddyzmu i symbolizują drogę do osiągnięcia doskonałości duchowej....